230 сигнала за щети след обилните валежи и градушка в София

Наблюдават се речните корита и общинските язовири.

На телефон 112 са получени 230 сигнала, свързани с обилните валежи и градушка на територията на Столичната община снощи. В контактния център на Столична община са получени 34 сигнала. Според данни на Националния институт по метеорология и хидрология над София са паднали между 20 и 60 литра дъжд на кв.м – най-много са били над югоизточните райони, в „Младост“ - 58 литра на кв.м, в Южен парк 36 литра на кв.м, във ВЕЦ Симеоново – 22 литра на кв.м. Градушката е била с размерите на лешник.

Кметът на София Васил Терзиев разпореди всички екипи да са мобилизирани, да се извършват наблюдения на нивата на реките и общинските язовири. Кметовете на райони също трябва да следят водните обекти и критични места на територията на съответните им райони.

Общо 18 екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община заедно със столичната пожарна са реагирали на сигнали. Над 40 от тях са били по-критични, свързани с отстраняване на последици от обилните валежи. Те са за завирявания на участъци от пътища, на мазета, гаражи, търговски обекти и подлези. Най-голям брой от тях са на територията на районите „Подуяне“, „Младост“, „Витоша“, „Оборище“, „Сердика“, „Искър“. Извършено е отводняване на дворове и мазета в селищата Яна, Кривина, Казичане, Бусманци и кв. “Враждебна“.

В момента аварийните екипи работят по отводняване на частна сграда в район “Триадица”.

Отворен за движение е пътния тунел на бул. “Цариградско шосе“ в района на кв. “Полигона“.

Почистват се дъждоприемните шахти от наноси и листна маса от фирмите, ангажирани с чистотата в града. Дейностите по контрол се извършват от екипите на Столичен инспекторат.

Наблюдават се речните корита и общинските язовири. Реките текат в коритата си и няма опасност от разливи, водните количества в язовирите са в норма.

Столичната община изпълнява програма за почистване на речни корита, която включва над 270 участъци. Създадена е организация за почистване на близо 40 броя участъци, включващи реките Перловска, Владайска, Какач. Почистени са и водостоците на Южната дъга на Околовръстен път.

Градският транспорт към момента се движи и изпълнява обичайните си маршрути. Аварийните екипи извършват и обходи на терен с цел превенция. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон