10 жени обвиниха в сексуално насилие канадски милиардер

10 жени са отправили обвинения в сексуално посегателство срещу канадския магнат за автомобилни части Франк Стронах.

През последните седмици 91-годишният мъж е бил арестуван два пъти и обвинен в 13 престъпления, включително опит за изнасилване, сексуално насилие, непристойно поведение и насилствено лишаване от свобода, предаде АФП. 
И двата пъти той беше освободен същия ден с определени условия преди първото му явяване в съда, насрочено за 8 юли.
В съдебните документи са описани обвинения в опит за изнасилване и нападение още през юни 1977 г. в Торонто.
Други жертви го обвиняват в изнасилване или други сексуални посегателства през 1980, 1983, 1986, 1988, 1990 и 1999 г. в Торонто и от 1999 до 2003 г. в Аурора, Онтарио, където е седалището на бившата му компания Magna International.
За последните сексуални посегателства се твърди, че са извършени през април 2023 г. в Аурора, северно от Торонто, и през февруари тази година в близкото селце Гормли.
Първоначално обвиненията бяха отправени към 3 жени, а след като в началото на юни полицията обяви първия кръг от обвинения, към тях се присъединиха още 7.
Чрез адвоката си Брайън Грийнспан Стронах заяви, че "отрича и ще се защитава енергично" срещу непроверените обвинения в съда. 
Роденият в Австрия имигрант превръща малка канадска компания за инструменти и матрици в един от най-големите производители на автомобилни части в света - Magna International.
На 80-годишна възраст Стронах се отказва от контрола върху компанията и се връща в родната си Австрия, за да се кандидатира за публичен пост, но няколко години по-късно се връща в Канада, след като подкрепата за него отслабва. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон