Здравословното хранене забавя развитието на хронични болести при възрастните

Защитните ефекти на здравословните диети вероятно се дължат на намаленото възпаление – ключов фактор в развитието на свързаните с възрастта заболявания.

Храната, която консумираме, може да има решаващо значение за броя на хроничните заболявания, които развиваме с напредването на възрастта, предупреждават учени, предаде Индепендънт. Ново изследване разкрива, че здравословни хранителни режими – като средиземноморската диета, богата на растения, риба и ненаситени мазнини – могат да забавят натрупването на хронични заболявания, включително деменция. От друга страна, възпалителните диети, включващи преработено месо и захар, могат да ускорят този процес.

Изследователи от Каролинския институт в Швеция са проучили ефекта на четири различни диети върху здравето на хора над 60-годишна възраст, проследявайки ги в продължение на 15 години. Три от диетите са определени като здравословни и включват висока консумация на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения и ненаситени мазнини, както и ниска консумация на сладкиши, червено и преработено месо, масло и маргарин.

Четвъртият хранителен режим, дефиниран като про-възпалителен, включва висока консумация на червено и преработено месо, рафинирани зърнени продукти и подсладени напитки, наред с нисък прием на зеленчуци, чай и кафе.

В изследването са участвали 2400 възрастни шведи. Честотата и съставът на диетите са били измервани чрез въпросници, като е анализирана степента на придържане към четири хранителни модела: Индекс на възпалителна диета (EDII), Алтернативен здравословен хранителен индекс (AHEI), Алтернативна средиземноморска диета (AMED) и MIND – комбинирана диета за превенция на невродегенеративни заболявания.

Мултиморбидността, или едновременното наличие на няколко хронични заболявания, е била класифицирана според засегнатите органи: опорно-двигателна, сърдечносъдова и невропсихиатрична система.

Резултатите, публикувани в списание Nature Aging, показват, че хората, които се придържат към здравословни хранителни режими, особено AMED, AHEI и MIND, натрупват хронични заболявания по-бавно. Това важи особено за сърдечносъдовите заболявания и деменцията, но не и за тези, свързани с мускулите и костите.

Обратно, при хората, които следват про-възпалителна диета, рискът от развитие на хронични заболявания значително нараства.

„Нашите резултати подчертават колко важна роля играе храненето за развитието на мултиморбидност в застаряващите популации“, казва д-р Адриан Карбальо-Касла, съавтор на изследването и постдокторант в Центъра за изследване на стареенето към Каролинския институт.

Защитните ефекти на здравословните диети вероятно се дължат на намаленото възпаление – ключов фактор в развитието на свързаните с възрастта заболявания.

Изследователите планират да продължат работата си, като се стремят да идентифицират конкретните хранителни препоръки, които имат най-силен ефект върху дълголетието, както и възрастовите групи, полът и социалните фактори, при които тези препоръки са най-ефективни. |БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон