Запрянов връчи бойно знаме на Съвместното командване на силите

Днес е паметен ден от развитието на нашето Съвместно командване на силите.

„Ден в който се връчва бойно знаме - символ на многовековната военна традиция на нашата държава“. Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов на официалната церемония по повод двадесетата годишнина от създаването на Съвместното командване на силите (СКС). Церемонията се състоя днес, 1 юли, в Министерството на отбраната на бул. „Тотлебен“ № 34, София. Министър Атанас Запрянов връчи осветено бойно знаме на командира на СКС генерал-майор Красимир Кънев.

Министърът поздрави СКС с годишнината и подчерта ролята и заслугите на командването за осигуряване на българските контингенти зад граница. Той пожела на военнослужещите смело да изпълняват дълга си под своето бойно знаме.

Командирът на СКС генерал-майор Красимир Кънев посочи, че днешният ден е ангажиращ и паметен, тъй като бойните знамена са символ и реликва, под която поколения български воини са изпълнявали вярно и самоотвержено дълга си към Отечеството. Той поздрави военнослужещите и цивилните служители на СКС с връчването на бойното знаме и обеща да го пазят чисто и неопетнено.

По-късно през деня на тържествено събрание във Военния клуб бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за проявен професионализъм от министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В празничното приветствие пред присъстващите министър Запрянов отбеляза, че СКС се е утвърдила като една от основните структури от системата за управление и командване на оперативно ниво на действащата армия. СКС трябва да продължи да бъде в готовност да действа по трите мисии на Българската армия, посочи министър Запрянов. Той подчерта важната роля на СКС за подготовката на българските контингенти за участие в операции зад граница – една дейност, която не е спирала от основаването на СКС до ден-днешен.

Отбелязването на 20-ата годишнината на СКС уважиха народни представители, висши офицери от въоръжените сили, представители на държавни институции, ветерани.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов благодари на председателя на Комисията по отбрана в предишното Народно събрание Христо Гаджев затова, че всички наши предложения по отношение на законодателството са одобрявани от българския парламент и изрази надежда, че така ще се работи и с новото Народно събрание.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изказа признателност към командването и целия личен състав на СКС за усилията, които полагат по изпълнението на трите мисии на Въоръжените сили.

„Натрупан е доста опит по администриране и национален контрол на контингентите зад граница. Последният пример беше спешното активиране на оперативния резерв на КФОР. Това означава, че има процедури, хората знаят какво да правят, процесът е администриран и документиран, и може да бъде активиран и ръководен правилно“, подчерта адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната отбеляза, че настоящата динамика на средата на сигурност налага бързо съзряване по отношение на планирането и подготовката за съвместна операция за защита на националния суверенитет и териториалната цялост на страната ни в национален и колективен мащаб. „Времето налага ясно разбиране за задачите и устойчиво развитие по пътя, по който трябва да върви СКС. Съвместността остана в историята, на дневен ред е многодомейността. Говорим за различни домейни – както физически, така и виртуални. Това са новите предизвикателства. Надявам се, под командването на генерал-майор Кънев, СКС да докаже и демонстрира способности в тези направления“, заключи адмирал Ефтимов. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон