Запрянов: Ние не отиваме във Вашингтон неподготвени, президентството е наясно с националната позиция

Голяма част от темите и документите, които ще бъдат разгледани и утвърдени на срещата на НАТО във Вашингтон са строго секретни.

Няма как документи с такъв грифт да ги обясняваме с неквалифицирана информация, това обясни пред БГНЕС служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Президентът Румен Радев отказа да води делегацията ни на срещата в НАТО поради несъгласие с изготвената позиция на България от Министерски съвет.

“Засега се смята, че разработените планове се изпълняват успешно и гарантират сигурността на държавите-членки. Няма да има допълнително разполагане на войски на НАТО по Източния фланг”, увери Запрянов.

Министърът на отбраната определи мнението на президента Радев да не присъства на срещата на НАТО като “негово лично”. Такова мнение имат и другите страни. Всяка една суверенно решава кой да я представлява. МС реши това да е президентът, ние щяхме да бъдем представени и с президента, и с премиера. Това бе едно уважение лично към президента, но той е преценил, че има теми, които той не споделя напълно, така че делегацията ще я оглави само премиерът”, уточни Запрянов.

Министърът на отбраната коментира, че е задължение на МС да разработи и приеме национална позиция. “Служебното правителство прие националната позиция в условие, че ще я представлява във Вашингтон, а ако се състави редовно правителство да му бъде предоставена и то ако реши да направи промени. Ние не отиваме във Вашингтон неподготвени, позицията се подготвя поне 10 месеца и президентството е наясно”, увери Атанас Запрянов.

Министърът обяви, че досега не сме дали нищо на Украйна, което да доведе до разкомплектоване на наша способност. “Ние не сме снели C-200 или C-300. Ние имаме излишна техника, която не ни е нужно нито за мирно, нито за военно време и нея предоставяме”, подчерта Запрянов.

Той увери, че не сме предоставяли на Украйна ракети земя-земя, нито ракети въздух-земя. “Нашите оръжия са от съветско време”, обясни Атанас Запрянов.

Според него срещата във Вашингтон ще бъде успешна, сигурността ще бъде гарантирана, ще се препотвърди помощта за Украйна, както и НАТО ще изгради партньорство и в Тихоокеанския регион. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон