Запис за кеш: за ПП-ДБ е манипулация, за ГЕРБ-СДС е реално купуване на гласове

Поредната политическа криза се разигра на родната политическа сцена.

Запис за кеш с участието на водещите политически фигури от „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова и Николай Денков предизвика поредната политическа криза в страната, предаде репортер на БГНЕС.

В записа, който изтече в неделя в сайта afera.bg, става ясно как се е финансирала ПП-ДБ по време на последната предизборна кампания през април миналата година. В него четиримата ключови фигури от ПП обсъждат как да набавят пари за своята кампания. Асен Василев заявява, че „ние неофициален кеш имаме, шансът да стигнем трите милиона е много“. Кирил Петков добавя:“…ако има кеш в торби, въпросът е да има въобще кеш…“ Днес медията продължава с нова публикация и обещава поредица от скандални записи.

От ПП заявиха, че разпространените записи са „кална кампания“ срещу партията. „Вместо с политически аргументи, кампанията се води с манипулирани записи и внушения през съмнителни медии. Такава лъжа и внушение е употребата на имена, които отдавна служат за компрометиране при всяка ситуация. В записите със съмнително качество се чуват накъсани фрази и изрази, удобно подбрани за създаване на определени внушения. Показателно, че въпросните записи се разпространяват повече от година след събитията, за които се твърди, че са записани“, казват от партията.

На брифинг в НС Петков заяви, че записите са манипулирани, а Атанас Атанасов попита дали ще се възложи на ДАНС разследване кой подслушва партийни централи и то нерегламентирано. „В България има ли ДАНС“, попита той.

Реакция последва и от опонентите на ПП. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини ПП в купуване на гласове.

„Винаги съм вярвал, че Кирил Петков е честен. От това, което чух , се разбра, че само той не е разбрал, че имат кеш. Звучеше миловидно като слушах как са безчинствали през тези 11-12 месеца“, каза той и добави, че ПП реално перат пари и реално купуват гласове. „Става въпрос за милиони. Говорят как си носят кеш, как купуват избори, как се финансират избори“, подчерта Борисов и заяви, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Поради тази причина, според него, ПП бързо трябва да влязат в затвора. 

Председателят на ДПС Делян Пеевски предупреди Борисов да избягва коалицията с ПП. „Ако Бойко Борисов реши да управлява с ПП-ДБ нека знае, че тази коалиция носи зестра - каруца с много кеш“, каза Пеевски.

Той говори за разговори с част от лидерите на ПП-ДБ от изтеклите 9 месеца.

„Асен Василев лично ме е молел да го подкрепим да стане вицепремиер и неговата съкровена мечта бе той да стане премиер след Денков и да махнем Мария Габриел“, каза Пеевски. „Асен Василев, в присъствието и на Йордан Цонев, предлагаше ние от ДПС да имаме министри и вицепремиер. Всичко това им бе отказано“, добави той.

„Христо Иванов, пак в присъствието на Цонев, каза че иска да бъде президент и че има нуждата от подкрепа на ДПС, заяви, че е важно да ликвидира ПП, след това предложи аз да стана премиер, а той - президент”, продължи Делян Пеевски. По думите му, целта на Христо Иванов е „да пенсионира Бойко Борисов“.

"Иванов предложи да се намери пост на Борисов някъде - в Европа или на някой остров да го пратят, опитаха се в този сценарии да ме вкарат и мен. Разговорът е по време на 9 месеца, в които управлявахме”, подчерта председателят на ДПС. Той обясни, че всичко това е споделил на Борисов.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов се почувства засегнат от казаното от Делян Пеевски. Той обясни, че никога не му е минавало през ум да се кандидатира за президент. Той подчерта и, че коалицията с ПП е стабилна. „Всякакви интриги са неверни“, заяви съпредседателят на ДБ и добави: „С Пеевски на врата нито ГЕРБ, нито ДПС ще могат да сформират стабилно правителство и да бъдат партньори на европейците“. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон