Зам.-министър установи три укрити свлачища на магистрала "Струма"

На строежа на автомагистрала "Струма" след Благоевград има три свлачища, които са крити в продължение на година и половина, каза днес в Симитли Иван Шишков, заместник-министър на регионалното развитие, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Едното от тях е в края на автомагистралата и преди моста за вход в строящия се тунел. Другите две са след тунелите в посока Симитли.

Преди обяд днес Шишков инспектира строежа на АМ "Струма" между Благоевград и Симитли, както и демонтажа на железния мост в гр. Симитли. Пред демонтирания наполовина мост заместник-министърът разговаря с кмета на Симитли Апостол Апостолов. На инспекцията присъстваха още областният управител Никола Шушков и Иван Кунев, директор на Областно пътно управление.

"Това е важен обект, не само за местното население, но и има регионално значение. До края на годината трябва да бъде готов. Ще държим изкъсо процеса, ще наблюдаваме строителството, за да може да се похвалим навреме, с това, което се прави“, каза Шишков пред железния мост, строен през 1939 г. от германците.

"Проблемът е АМ „Струма“. Останах неприятно изненадан. Направили сме строителна проверка по документи и сме установили, че на две от местата има свлачища. На едното място (където свършва магистралата, непосредствено преди моста, веднага след кръговото кръстовище), заради свлачището, е спряно строителството на магистралата преди година и половина“, обясни заместник-министърът.

Според него чак сега в Агенция „Пътна инфраструктура" са внесени документи за укрепване на това свлачище.

"Проблемът е, че тунелът най-вероятно ще си спази срока – април да бъде готов, но от двете страни на тунела има свлачища, които към този момент не се работят и са предизвикали спирането на строежа. Другите две свлачища са след тунела“, прогнозира Шишков.

Той добави, че това са проблеми, които са замитани. Те чак сега започват да се решават – първо документално, а това ще забави целият процес. „Сега се подготвят документи, влизаме в есенно-зимния сезон, много трудно някой може да постави срок. След като документите бъдат оправени, ще има яснота кога този участък може да бъде завършен“, добави заместник-министърът.

Според него, това дали е скривано от МРРБ не е ясно, важно е по най-бързия начин да бъдат укрепени свлачищата и този участък да бъде пуснат. Останалата част от магистралата се строи интензивно. Очаква се след решение на МРРБ, да се реши как ще се завърши трасето на магистралата при Кресненското дефиле.

„Огромна част от магистралите са строени донякъде. Магистрала „Струма“ ще бъде завършена, въпросът е кога. Не мога да си помисля обратното. Тя ще бъде завършена в следващия програмен период. За съжаление, част от инфраструктурните проекти се бяха превърнали в политика, а според мен те са нужни на обществото", каза още Шишков. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон