Загриженост на избирателите преди двойните избори в Кипър на 9 юни

Политическите партии и Министерството на вътрешните работи в Кипър се опасяват, че избирателите могат да изберат само кандидатите, които познават, като оставят останалите бюлетини празни.

С наближаването на двойните избори на 9 юни в Кипър нарастват опасенията за потенциално объркване на избирателите, увеличаване на броя на празните и невалидните бюлетини и висок процент на въздържалите се, съобщава „Евронюз“.

Тези проблеми са свързани с реформата в местното самоуправление, която изисква от избирателите да пуснат между шест и десет бюлетини - сложност, която разочарова както избирателите, така и участниците в изборите.

Опасения от голям брой въздържали се и невалидни бюлетини

Предвид вероятността от объркване на гласоподавателите - много от които търсят информация в последния момент - държавните институции и партиите от месеци работят усърдно, за да образоват избирателите. С наближаването на изборния ден продължават усилията за решаване на въпросите на избирателите относно процеса.

Политическите партии и Министерството на вътрешните работи в Кипър се опасяват, че избирателите могат да изберат само кандидатите, които познават, като оставят останалите бюлетини празни. Това доведе до опасения за увеличаване на броя на „белите бюлетини“, т.е. на тези, които са оставени празни.

Съществуват опасения, че много бюлетини могат да бъдат обявени за невалидни поради объркване на избирателите, а дългите опашки пред избирателните секции могат да доведат до по-висок процент на въздържали се, особено предвид очакваните високи температури в изборния ден.

Сложности при гласуването в окупираните общини

Високи проценти на въздържали се от гласуване се очакват и в окупираните общини и общности, тъй като бежанците ще трябва да гласуват във втора избирателна секция за мястото, където са се изселили.

Например бежанец от Оморфита (окупирана Никозия), който сега живее в Лация, ще трябва да гласува на десет избора.

Той ще получи шест бюлетини в избирателната секция в Лация за различни местни и европейски избори и още четири във втора избирателна секция за изборите в новата община Никозия. І БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон