За 2025 г. Софийският университет се изкачва с 80 места сред най-добрите в света

В Топ 3 са Масачузетският технологичен институт, Имперският колеж в Лондон и Оксфордският университет.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ се нарежда между 661-670 място на най-престижните университети в света за 2025 година, според класацията на QS World University Rankings.

Челната тройка е оглавявана от Масачузетски технологичен институт, следван от Имперския колеж в Лондон и Оксфордския университет. Харвардският университет остава четвърти.

Гърция е балканската държава, която бележи най-доброто представяне в класацията, като 7 гръцки университета попаднаха в нея.

Пред Алма Матер се нареждат Националният технически университет в Атина (321 място), Национален и Каподистрийски университет в Атина (393 място), Солунски университет „Аристотел“ (508 място) и Критския университет (601-610 място).

В класацията попаднаха и 3 румънски университета, като никой от тях не изпреварва СУ.

БГНЕС припомня, че Софийският университет е единственото българско висше учебно заведение, което попадна в класацията QS World University Rankings.

За настоящата 2024 година Алма Матер зае 741 място. Това беляза значителен спад в представянето на университета, след като година по-рано се нареди на 561 място.

Класацията включва 1500 университета в 104 държави и акцентира върху възможностите за реализация, след завършване на образованието, и устойчивостта.

Тази година в методологията са въведени 3 нови показателя: устойчивост, резултати от заетостта и международна изследователска мрежа.

Резултатите се основават на анализа на 17,5 млн. академични документи и експертните мнения на над 240 000 академични преподаватели и работодатели. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон