Вуди Джумшити: Западната дипломация играе руска рулетка със “Сръбски свят”

Приятелски настроени западни посланици умиротворяват наследниците на Слободан Милошевич в Белград. “Отворени Балкани” е поредният опит за създаване на Велика Сърбия и излаз на Адриатическо море. Западните дипломати се държат като безгръбначни. Страхувам се, че някои от тях са толкова дълбоко корумпирани, че плуват или се давят в компроматите на руските служби.

Това заяви в интервю за БГНЕС британско-косовският журналист Вуди Джумшити.

Той отразява предимно въоръжени конфликти по света и тяхното въздействие върху правата на човека, гражданските и политическите свободи за редица западни медии. През 2023 г. основава списание "Фронтлайнър" със седалище в Лондон.

С Джумшити говорим за ролята на геополитическия проект “Сръбски свят” на Балканите и шокиращите връзки между бившия специален пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и държавното ръководство в Белград. Ескобар беше освободен от поста след публикуването на мащабна разследване на "Фронтлайнър".

“Сърбия направи избор да запази своя манталитет от епохата на Слободан Милошевич. Те играят своите игри, успяват успешно да избегнат отговорността и продължават да правят това, което искат. Седем месеца след началото на пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г., през септември същата година Сърбия подписа с Москва споразумение за съгласуване на външната политика. И това ѝ се размина. Никакви последици, никакви последствия. Някои много приятелски настроени американски дипломати продължиха да умиротворяват и да дават възможности на Сърбия в светлината на надеждата, че тя евентуално ще се откъсне от руското влияние”, каза Джумшити.

“Държавният департамент на САЩ не дава никакво обяснение защо позволява политическите маневри на Сърбия на Балканите. Белград е източник на междуетническо напрежение и на всички проблеми, свързани със сигурността в региона. И до днес единственият начин, по който американските дипломати опровергават твърденията, че умиротворяват Сърбия, е като отричат истината, която всеки може да види. Те просто казват: "О, това не е вярно, ние не го правим". Е, доказателствата говорят друго, реалността говори друго. А сега се оказва, че някой има други проблеми и връзки със сръбските източници на финансиране.

Дори Ричард Гренел, бившият директор на националното разузнаване на САЩ в администрацията на Тръмп, в много случаи е уличен, че е взимал пари, които по някакъв начин идват и се осигуряват от Кремъл.

“Установено е, че е вземал пари от фондация (Magyar), която е собственост на унгарското правителство и се финансира от него. Публично известен факт, че Унгария е руски плацдарм на европейския континент. И е потвърдено от множество други лица и източници, както и от политици и обществени фигури в Сърбия, че Гренел е вземал пари от Република Сърбия, за да лобира от тяхно име. А дори и да не е вземал пари, дори политическият му разказ, дори само туитовете му говорят, че този човек обядва, закусва и вечеря в Белград”, обясни журналистът.

На въпрос дали Западът подценява разрушителната роля на “Сръбски свят”, който по същество копира “Руски свят”, Вуди Джумшити отговори:

“Опасявам се, че Западът не подценява или надценява. Страхувам се, че някои от западните политици и дипломати са дълбоко, дълбоко корумпирани, до такава степен, че плуват или се давят в компромати, вероятно на руските тайни служби, на което се дължи и мълчанието им пред подобни руски геополитически маневри. Сърбия е просто марионетка на Русия, която се стреми да окаже влияние в сърцето на Европа и да обърне посоката от западното влияние към източното, контролирано от Москва.”

Ние като журналисти трябва да разследваме задълбочено и да разобличаваме колкото се може повече. Да открием и да призовем към отговорност и някой да бъде подведен под отговорност за тези разкрития. Това трябва да спре, преди да е станало твърде късно. Не можем да очакваме, искрено казано, не можем да разчитаме, на банкрутиралия морал на някои от европейските политици”, подчерта основателят на "Фронтлайнър".

Джумшити определя балканската политика на Берлин и Париж за “абсолютно срамна”:

“Усещането е сякаш тези хора са назначени от Кремъл, за да правят това, което Кремъл иска. Не внушавам, че е така. Казвам само, че тези хора са абсолютно безгръбначни, като се има предвид колко са силни, колко власт имат в ръцете си, за да обърнат масата и да придвижат политическия дневен ред на страните членки на Европейския съюз в интерес на демокрацията, в интерес на защитата на националната ни сигурност от руското влияние. Това се случва всеки ден, докато ние си говорим. И то трябва да спре, а хората да се събудят.”

Запитан дали престъпленията на режима в Белград от 90-те години трябва да се повторят от същите играчи, за да вземе Западът мерки, Джумшити посочи, че “трябва да направим всичко възможно това да не се случи. Това, което можем да видим от начина, по който се държат западните политици, е, че те са откъснати от реалността и не виждат, че това идва, но то предстои.”

“Говорим за една и съща банда, за една и съща група от хора, които са участвали във войните от 90-те години, за които бяха необходими десет години, за да може западният "цивилизован" свят да каже на Сърбия: "Добре, стига толкова, сега ще трябва да ви бомбардираме, защото изглежда не разбирате на цивилизован език, че това трябва да спре, а вие не спирате. Сърбия не се е изчистила от този начин на мислене, както през 1999 г. Милошевишкият политически естаблишмънт беше просто обновен, преименуван, ребрандиран. Те още са на власт и работят много усилено, за да продължат това, към което са се стремили преди: Излаз на Адриатическо море, с евентуално бъдеще на домакинство на руски военноморски флот”, предупреди журналистът и добави:

“Това трябва да бъде предотвратено на всяка цена и преди да е станало твърде късно. И вярвам, че западните сили имат много по-добри условия от всякога, за да го спрат, защото Сърбия е заобиколена от страни членки на НАТО.”

В този контекст Джумшити коментира и проекта “Отворени Балкани” .

“Това е поредният опит на Република Сърбия да възстанови Югославия, в която имаше привилегии над всички останали народи. Целта е отново да се даде допълнително предимство на Белград, за да опита поредната маневра за създаване на Велика Сърбия, към която винаги се е стремял. Всички политици, които подкрепят "Отворените Балкани" на Сърбия, които също са проект на Кремъл, са или корумпирани политици, или за тях има компромати от руските тайни служби”, категоричен е той.

Журналистът припомни, че Сърбия е домакин на руски шпионски център в Ниш и така наречения "Културен център" на “Вагнер” в Белград, който работи основно за набиране на човешки ресурси за наемническата въоръжена групировка.

“Сърбия е домакин на значителен, огромен брой руснаци, които успешно успяват да заобиколят или да избегнат последиците от наложените от Запада санкции върху руския бизнес. В известен смисъл Сърбия е плацдармът на Москва в континентална Европа, който подпомага оцеляването и възраждането на военната машина на Путин с оръжия, с пари, с човешки ресурси, с информационна война и с политическа власт и влияние”, каза още той.

През месец март списание "Фронтлайнър" публикува мащабно разследване, което поставя под съмнение почтеността на американския специален пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар. В разследването са описани детайлно финансови връзки между семейството на Ескобар и сръбски правителствени органи, което предполага компрометиране на неговия неутралитет в чувствителния диалог между Косово и Сърбия.

Джумшити разкри и финансови връзки между съпругата (сръбкиня) на Ескобар и Министерството на външните работи на Сърбия. Тези връзки хвърлят сянка върху очакваната неутралност и безпристрастност на дипломата и пораждат съмнения относно действията му по време на критични дипломатически събития, като кризата в северната косовска област Митровица през юни-август 2023 г. и опита за анексиране на Северно Косово от сръбски паравоенни формирования през септември същата година.

"Фронтлайнър" разкри и договор между правната фирма McGinnis Lochridge LLP и правителството на Република Сръбска от 23 декември 2019 г., начело с проруския президент Милорад Додик. Този договор предвижда месечни плащания в размер на 80 000 долара на адвокатската кантора за консултиране и представляване на Република Сръбска по международни правни въпроси. Документът показва предполагаема семейна връзка между Мануел Ескобар, съдружник в кантората, и Габриел Ескобар.

През месец май т. г. Държавният департамент на САЩ обяви оттеглянето на Ескобар от поста, но го нарече "редовна ротация", а не уволнение.

Вуди Джумшити описва последвалата мащабна кампания за очерняване срещу него, която по думите му е организирана от близки до американското посолство в Прищина медии.

“Започнахме да се интересуваме от произхода и потенциалните връзки на Ескобар след много интересни негови изявления и политически разкази, които по същество имаха за цел да подкопаят демократичните процеси и позицията на ръководството на Косово относно законното им право да защитават своя териториален и конституционен ред срещу агресията, финансирана и организирана от Белград. Бяхме много любопитни да се опитаме да разберем какви биха могли да бъдат мотивите на Ескобар да действа така сякаш иска да организира сваляне на демократично избраното правителство на Косово, докато се среща с опозиционните политически партии, които бяха свалени от власт на последните избори. Съпругата на господин Ескобар е сръбкиня, тя участва във всякакви интересни сръбски дейности, които по един или друг начин се финансират от Република Сърбия”, обясни журналистът.

“Ескобар често отправяше изявления от рода на това, че ако правителството на Косово, ръководено от Албин Кути, не иска да създаде Асоциацията на сръбските общини в Косово, то има алтернативни партии, които биха искали да го направят. Белград беше замесен в паравоенни действия, например нападението в село Банска, Северно Косово, през септември. То имаше за цел анексиране на Северно Косово в същия стил, в който Русия анексира Крим. Въпреки че това се случи, въпреки обстойното разследване, Ескобар, струва ми се, е успокоил Вучич: "Можете да правите каквото си искате и всичко може да ви се размине", добави Джумшити.

Той обърнал внимание и на друго изказване от страна на Ескобар - само няколко дни преди нападението в Банска, дипломатът заяви, че “ако Косово продължава да отхвърля създаването на Асоциацията на сръбските общини, ще има сериозни проблеми със сигурността”. Изявлението му беше последвано именно от сръбската терористична атака.

“Въпросът ми към Ескобар и Държавния департамент е: "Знае ли Държавният департамент, че Сърбия е участвала в организирането на нападението в Банска? Г-н Ескобар, бил ли сте наясно и участвал ли сте в оркестрирането на нападението в Банска в Република Косово?" Не съм изненадан, че господин Ескобар и посолството на САЩ в Република Косово са успявали да се измъкнат от многобройните скандали, които са правили. Това е ясен знак, че не са заинтересовани в страната да се развие стабилна демокрация. Можете ли да повярвате, че американският посланик кани главните редактори на медиите в Република Косово да вечерят с него и да работят, да обядват и да пият следобеден чай - това е нелепо до безобразие! Сблъсквал съм се с дейността на американския посланик Джефри Ховениер, който дори раздава награди за журналисти. Посолство, което раздава награди на журналисти? Какво сте вие? Центърът "Пулицър" за кризисни доклади? Репортери без граници? Комитетът за защита на журналистите? Това са практики, които прилагат автокрациите като Кремъл. Владимир Путин награди 300 журналисти в Русия за приятелско и майчинско отразяване на руската геополитика”, посочи Джумшити.

Той отправи послание към независимите журналисти, особено на Балканите:

“Не се оставяйте да бъдете купени от когото и да било. Отстоявайте позициите си. Независимо от това кой ви атакува, независимо от силата, от която идва, отстоявайте позицията си. Ако констатациите ви са базирани на факти, тогава вие не сте виновни, вие сте открили и разкрили нечии престъпления. Онези, които са извършили тези престъпления, трябва да бъдат държани отговорни, а не ние, които ги разкриваме. Ние сме само пратеници и трябва да си вършим работата задължително на всяка цена, защото е важно да запазим механизмите за контрол и баланс. И продължаваме да се стремим напред, за да сме сигурни, че нашият прожектор ще бъде хвърлен в информационната тъмнина.” I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон