Влиза в сила реформата в ТЕЛК, 20 болници въобще нямат комисии

От одобряването на промените в ТЕЛК през март до момента у нас са разкрити 66 нови комисии, които все още не работят.

Заради липса на медицински персонал и на желаещи да работят в ТЕЛК, 20 от болниците у нас не са успели да разкрият такива комисии, въпреки че са задължени, съобщава БНР, позовавайки се на здравното министерство.

От днес влиза в сила реформата в ТЕЛК, според която решенията ще се издават и само по документи, а пациентите за освидетелстване ще се разпределят на случаен принцип към по-малко натоварените комисии.

От одобряването на промените през март до момента у нас са разкрити 66 нови комисии, които все още не работят. Идеята е да се намали забавянето в издаването на ТЕЛК за нуждаещите се хора. Въпреки въведеното изискване всяка държавна университетска болница да има поне две комисии, а в общинските - да е минимум една, болницата в Чирпан не разполага с такава.

Тя е една от 20 болници, които нямат комисии. Според директорът ѝ д-р Неделчо Тотев няма желаещи да работят в ТЕЛК.

"Трудът в България е право, не е задължение", казва той пред общественото радио.

Друга промяна, която трябва да доведе до спазване на тримесечния срок за издаване на решение, е случайното разпределение на досиетата на пациенти. Така например човек, подал документи в ТЕЛК-Кърджали, ще може да се освидетелства от ТЕЛК-Монтана, където работи д-р Вергиния Тодорова. Тя не е съгласна, че решение може да се издаде само по документи.

"Като дойдат от друг град, аз изобщо там не познавам специалисти и не мога да кажа кой документ може би е достоверен и кой, евентуално, не е", коментира д-р Тодорова.

Според реформата хората няма да прилагат копия на документи от изследвания и консултации, ако са налични в здравно-информационната система. Лекарите обаче се чудят как ще действат, ако са нужни допълнителни изследвания, а човекът е в друго населено място. По данни на министерството повечето от обучените за новите комисии лекари са провели обучението дистанционно. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон