Виаграта намалява риска от Алцхаймер при мъжете

При мъжете, които приемат лекарства за еректилна дисфункция, като виагра, се наблюдава намален риск от болестта на Алцхаймер, показва ново проучване.

Вероятността за развитие на деменция в резултат на заболяването е с 18% по-малка, става ясно след изследването на 260 000 мъже, съобщи Би Би Си.

Две нови лекарства за Алцхаймер обещават да забавят темпото на развитие на болестта в най-ранните ѝ стадии.

Като атакуват обвивката, наречена бета-амилоид, която се натрупва в мозъка на хората с Алцхаймер, те имат потенциала да променят метода на лечение.

Учените продължават да търсят и съществуващи лекарства, които биха могли да предотвратят или забавят развитието на болестта.

Регистри на предписанията

Лекарства като виаграта първоначално са били предназначени за лечение на високо кръвно налягане и стенокардия. Те въздействат върху клетъчен сигнален пратеник, който може да е свързан и с паметта.

Известно е също, че те влияят върху активността на мозъчните клетки, а изследванията при животни показват, че имат известен защитен ефект върху мозъка.

В новото проучване в Neurology изследователи от Университетския колеж в Лондон са разгледали рецептурните досиета на хиляди мъже с еректилна дисфункция. Изследователите сравняват мъжете, които приемат лекарства, с другата група.

През следващите пет години те установяват 8,1 случая на Алцхаймер на 10 000 човешки години в групата, на която са предписани лекарствата, и 9,7 случая в групата, която не ги приема.

Мъжете, на които са били издадени най-много рецепти за лекарства за еректилна дисфункция, са били най-малко застрашени от развитие на Алцхаймер, което предполага, че редовната употреба на лекарството може да има по-голямо въздействие върху заболяването.

Изследователите казват, че проучването им не показва, че самите лекарства намаляват риска от болестта на Алцхаймер. Изследването обаче може да открие нов път пред медицината.

Водещият автор д-р Рут Брауер заяви: "Необходими са още изследвания, за да се потвърдят тези резултати. Трябва да научим повече за потенциалните ползи и механизмите на тези лекарства и оптималната им дозировка."

Изследователите искат също така да проведат проучване при жени, както и при мъже, за да видят дали лекарството има някакво въздействие.

Съществуват много фактори, които биха могли да причинят заболяването. Проучването коригира резултатите си спрямо някои от тях, включително възраст, здравословно състояние, други приемани лекарства и дали участникът е пушач.

"Проучването не доказва окончателно, че лекарствата за еректилна дисфункция намаляват риска от Алцхаймер, но предоставя добри доказателства, че този вид лекарства си заслужава да бъдат допълнително проучвани в бъдеще", заяви професор Тара Спийс-Джоунс от Единбургския университет и президент на Британската асоциация по неврология.

Д-р Франческо Таманини, неврофизиолог от университета в Рединг, подчерта, че това е "чудесно проучване", но са необходими повече категорични доказателства за това как лекарството влияе на мозъка.

"Може да се окаже, че то оказва терапевтичен ефект, като въздейства директно върху невроните (ако лекарството е в състояние да премине през кръвно-мозъчната бариера) и/или като увеличава притока на кръв, но и двете хипотези трябва да бъдат проверени тепърва", отбеляза той. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон