Велосипедисти: Искаме да се придвижваме спокойно, не да се борим за всеки метър на пътя

По случай световния ден на велосипеда колоездачи се събраха за кратко велошествие, предаде репортер на БГНЕС.

“Кръстихме шествието “Вело Генерация” от 3 до 103 години, тоест, всеки велосипедист е добре дошъл да дойде и да покараме малко заедно. Събрали сме се, за да покажем, че ни има, ние съществуваме”. Това заяви пред БГНЕС Иво Делин председател на сдружение “Велоеволюция”.

Днес велосипедистите ще почетат и 148 години от делото на Христо Ботев. “По време на шествието ще спрем за минута, ще отдадем нужното уважение за свободата на България”, уточни Иво Делин.

Той обясни, че са решили да се съберат, за да покажат, че велосипедистите съществуват и ги има. “Искаме да сме екологични, а не да се борим за всеки метър на пътя, да караме и да можем да се придвижваме спокойно”, каза председателят на сдружението.

Новата реорганизация на движението по бул. Патриарх Евтимий дава възможност за придвижване на колоездачите с новата велоалея. Иво Делин поясни, че очаква тя да не спира. “Патриарха свързва доста от вече изградените велосипедни алеи, очакваме да не се спира с това, да се попълни изостаналия план за последните 12-14 години, в които изграждането на инфраструктурата изоставаше с буквално 8-10 години”, припомни Иво Делин.

Той коментира, че тези, които искат да станат велосипедисти в момента се страхуват да карат заради трафика и липса на инфраструктура. “Тези, които вече карат, по един или друг начин са свикнали с трафика, но искат да им бъде по-уредено, по-безопасно”, добави Иво Делин.

Велошествието започва от храм-паметник “Александър Невски”, през булевардите Васил Левски и Патриарх Евтимий и завършва край “Топлоцентрала” в Южния парк. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон