Васил Терзиев: Ще взема най-доброто решение за града и за паметта

Архитект Здравков предложи да се изработи макет на проекта за Войнишки паметник, спечелил конкурса.

Желанието ми е максимално бързо да бъде реализиран Войнишкият паметник. Но имам лек проблем с двойните стандарти – когато ни отърва да има дискусия, защото не всички са доволни, настояваме да се прави, когато не ни отърва, казваме – нека си имат мнение. Или има принципи, или няма принципи.

Това заяви кметът на София Васил Терзиев по време на изслушване на извънредно съвместно заседание на Комисията по култура и на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет (СОС) относно прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк, предаде репортер на БГНЕС.

Искам да се вземе най-доброто и балансирано решение. Няма да упорствам излишно, декларира Терзиев, след като изслуша над 2-часовата дискусия в Столичен общински съвет и изразените от общински съветници и професионални и граждански организации мнения.

Водя се от това, че искам паметник да има, имам резерви към други неща, каза още Терзиев.

Естествена е стъпката на Васил Терзиев, заяви от своя страна главният архитект на София Здравко Здравков.

Той очерта три възможни сценария за разрешаване на казуса и удовлетворяване законово Министерство на културата.

Първият сценарий е да се направи макет в реален размер, който да покаже в реална среда калканите стени с размер 11х11 и 11х22 метра.

Тези от вас, които не са архитекти, 11 метра означава 4-етажна сграда, поясни Здравков.

Вторият сценарий е Общинският съвет да си смени решението.

Като архитект считам, че трябва да се получи ясна представа за какъв мемориален комплекс става дума, добави Здравков и уточни: Легитимацията в този конкурс е изключително притеснителна.

Той бе категоричен, че архитектурен конкурс не може да интерпретира по правилен начин възстановяване на един паметник, резултатът винаги ще е един и същ.

Когато правихме конкурса за площад "Света Неделя" имаше конкурс-шампионска лига, за Войнишкия паметник при НДК един човек се състезава сам със себе си, каза Здравков.

От дискусията стана ясно, че съсловните организации нямат против мястото на паметника.

Следващия четвъртък, когато Столичният общински съвет ще проведе заседание, са планирани няколко протеста на „Московска“ 33. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон