Вартоломей пред БГНЕС: Обичаме Ви!

Вселенският патриарх Вартоломей изрази пълната си подкрепа за Българската православна църква. На въпроса на репортера на БГНЕС как ще отговорите на деструктивните действия на Сръбската православна църква на Балканите, Вселенският патриарх отговори: „Обичаме Ви! Обичаме Ви“.

Репортерът на БГНЕС припомни, че Сръбската православна църква издаде неканоничен томос, който на практика блокира пълната автокефалия на Македонската православна църква. "Томос“ обаче може да бъде връчен само от Вселенската патриаршия.

По този повод митрополит Кирил, който е отговорник за църковното досие на Македонската православна църква във Вселенската патриаршия, разкритикува решението на СПЦ да издаде "томос". "Това е срам за Църквата. Никоя стара патриаршия и стара автокефална църква не е правила това, което направи една нова патриаршия, вероятно най-ниската в йерархията. Порфирий направи това голямо престъпление – да даде автокефалност. На кого? На една църква, която за жалост 50 – 60 години (сърбите) я държаха в изолация, мъчеха я, обвиняваха я, клеветяха я“, добави митрополит Кирил.

Патриарх Вартоломей пристигна снощи в София, за да участва в интронизацията на новия български патриарх. За пръв път в историята Вселенски патриарх участва в тази церемония.

Преди минути Вартоломей влезе в „Света Неделя“, където се отслужва литургия, на която присъстват и представителите на другите поместни църкви.

В Синодалната палата тече избора на нов български патриарх, присъстват 138 делегати. Своя глас вече дадоха българските митрополити.

За наследник на покойния патриарх Неофит се борят трима митрополити – Григорий, Гавриил и Даниил. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон