В Япония приложиха новаторски метод срещу болести на сърцето

Медицинският стартъп Qualips към университета в Осака скоро ще подаде заявление до Министерството на здравеопазването на Япония за одобрение на собствена разработка, която позволява лечение на сърдечни заболявания с помощта на iPS клетки.

В Япония за първи път в света може да бъде одобрен метод за лечение на сърдечни заболявания, основан на използването на индуцирани стволови клетки (iPS клетки), съобщи бизнес вестникът Nikkei. Медицинският стартъп Qualips към университета в Осака скоро ще подаде заявление до Министерството на здравеопазването на Япония за одобрение на собствена разработка, която позволява лечение на сърдечни заболявания с помощта на iPS клетки.

Методът включва трансплантация на т. нар. сърдечна тъкан, създадена от iPS клетки, на пациент с коронарна болест на сърцето. По време на клиничните изпитания такава тъкан е трансплантирана на осем пациенти - в резултат на това всички показват значително подобрение на сърдечната функция. Подчертава се, че този метод на лечение носи по-малко рискове за сърцето от трансплантацията, а самата операция отнема по-малко време. Ако бъде одобрено, това лечение за сърдечни заболявания ще бъде първото в света, използващо iPS клетки. След като японският учен Шиня Яманака спечели Нобелова награда за физиология или медицина през 2012 г. за изследванията си в областта на стволовите клетки, интересът към тази тема в обществото и правителството на страната нарасна значително.

Регенеративната медицина е обявена за една от приоритетните области за развитие на науката. iPS клетките, когато са изложени на определени химикали, са способни да се превърнат във всеки тип клетка, което теоретично прави възможно отглеждането на тъкани от различни органи. Въпреки това, според някои експерти, трансплантацията на отглеждана тъкан е изпълнена с развитието на злокачествени тумори. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон