Ураганът "Берил" уби осем души и прекъсна електрозахранването на милиони

На 8 юли "Берил" удари южната част на Съединените щати като ураган от първа категория, но оттогава категорията му е понижена до тропическа депресия.

Най-малко осем души са загинали, след като ураганът "Берил" връхлетя югоизточната част на Тексас и Луизиана и прекъсна електрозахранването на близо три милиона души, съобщи Би Би Си.

На 8 юли "Берил" удари южната част на Съединените щати като ураган от първа категория, но оттогава категорията му е понижена до тропическа депресия.

Длъжностните лица предупредиха за разрушителни ветрове, дъжд с дебелина до 38 см и "животозастрашаващи" бурни вълни.

По данни на сайта flightaware.com на 8 юли на главното летище в Хюстън са отменени повече от 1100 полета.

Около 2,3 млн. потребители в Тексас са без ток от вторник сутринта (9 юли), съобщи poweroutage.us, като някои прекъсвания са отчетени и в Луизиана и Арканзас.

CenterPoint Energy, базиран в Тексас доставчик на комунални услуги, каза, че планира да възстанови електрозахранването на поне един милион клиенти в рамките на 1 ден.

Бурята причини големи разрушения и най-малко 10 смъртни случая в Карибския басейн.

В САЩ официални лица съобщиха, че седем души са загинали в окръзите Харис и Монтгомъри в Тексас, а в съседна Луизиана е потвърден още един смъртен случай.

53-годишен мъж загина, след като ветровете събориха електропроводи и събориха дърво върху дома му в окръга Харис, в резултат на което покривът му се срути.

Отново там, 73-годишната баба Мария Лоредо е обявена за мъртва, след като дърво се е срутило през покрива на дома ѝ, съобщава филиалът на CBS KHOU.

Семейството на Лоредо разказва, че тя е била вкъщи със сина си, съпругата му и двамата си внуци на две и седем години, когато дървото е паднало. Други членове на семейството не са пострадали.

Също в окръг Харис 54-годишен служител на полицейското управление в Хюстън, се удавил, след като се опитал да мине през високата вода на път за работа.

Друг човек загина при пожар в къща, за който се смята, че е предизвикан от мълния, заяви кметът на Хюстън.

Трима души са загинали и в окръг Монтгомъри. Властите съобщават, че един мъж е загинал, когато върху него е паднало дърво, докато е карал трактор. Други двама - бездомници - са загинали, когато дърво е паднало върху палатката им, съобщи KHOU.

Хюстън е ниско разположен крайбрежен град, което го прави податлив на наводнения.

По време на бурята постоянната скорост на вятъра в района на Хюстън достига 120 км/ч.

Очаква се "Берил" да продължи да губи сила, докато постепенно се придвижва на север-североизток. Според Националния център за ураганите обаче рискът от внезапни наводнения и проливни дъждове остава.

В Луизиана, където на 9 юли над 20 000 души бяха без ток заради бурята, един човек е загинал, когато дърво е паднало върху дома му в град Бентон, според местния шериф.

Националната метеорологична служба (NWS) съобщи, че на 8 юли Берил е предизвикал торнадо в Луизиана. На следващия ден рискът от урагани се измества към Мисури, Тенеси, Кентъки, Илинойс, Индиана и Охайо, съобщиха синоптиците. Пристанищата в Корпус Кристи, Хюстън, Галвестън, Фрийпорт и Тексас Сити бяха затворени.

Повече от 2500 души, включително и членове на Националната гвардия на Тексас, са подготвени да се справят с последиците от "Берил".

Очакваше се по-късно през седмицата Берил да се придвижи на изток през централните американски щати, включително Мисисипи.

Прогнозите бяха, че ще пропусне централен и западен Тексас - райони, в които в момента има умерена до тежка суша. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон