Украйна обвини Русия в екзекутиране на цивилни в Харковска област

Украинският министър на вътрешните работи обвини руската армия в произволни задържания и екзекуции на цивилни граждани в град Вовчанск в Харковска област, предаде АФП.

"Руските войници, които се опитват да се укрепят в града, не позволяват на жителите да се евакуират: те започнаха да отвличат хора и да ги отвеждат в мазета", написа министър Игор Клименко в Телеграм. Той се позова на "оперативна информация" в тази връзка.

Клименко спомена и за съобщения за "първите стрелби по цивилни" от страна на руската армия.

"Жител на Вовчанск се опита да избяга, отказвайки да изпълнява заповедите на окупаторите. Руснаците го убиха", каза министърът. Полицията е започнала разследване за военни престъпления, увери той.

Руските войници са обвинявани в многобройни документирани злоупотреби в Украйна, по-специално в избиването на цивилни в Буча, предградие на Киев, окупирано от руснаците в началото на инвазията им.

Москва отрича тези престъпления, като твърди, че те са инсценирани, въпреки многобройните свидетелства, улики и доказателства, уличаващи руските военни.

Русия също така е обвинена, че е депортирала украински деца на своя територия - престъпление, за което срещу Владимир Путин е издадена заповед за арест от Международния наказателен съд (МНС). /БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания