Учените разказаха какво ще се случи, когато Слънцето умре

Нашето красиво слънце не може да свети вечно. В крайна сметка елементите, захранващи неговия ядрен синтез, ще се изчерпят и Слънцето ще претърпи дива трансформация в бяло джудже.

Нашето Слънце първо ще се надуе до червен гигант, според ново проучване, публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Радиусът му през този период може да достигне Марс. След това Слънцето ще изхвърли външния си материал и ядрото му ще се срине в звезден остатък, наречен „бяло джудже“. Съобщава се, че тези процеси ще започнат на Слънцето след около 5 милиарда години и ще засегнат някои планети, включително нашата Земя.

Екип от учени, ръководен от физика Аморат Аунгверойвит от университета Наресуан в Тайланд, анализира поведението на три „бели джуджета“. Въз основа на тези данни учените успяха да предположат какво ще се случи с нашата система след смъртта на Слънцето.

По това време човечеството отдавна ще е изчезнало, ако не живее някъде другаде в космоса, но нашата планета няма да може да се измъкне невредима. Според анализа смъртните мъки на Слънцето ще предизвикат "клане" в Слънчевата система. Меркурий и Венера ще изчезнат, както и всичко останало във вътрешния кръг на Слънчевата система. В крайна сметка те ще бъдат разкъсани и погълнати от Слънцето. Земята може или няма да оцелее, в зависимост от това как се променя нейната орбита. Дори и да успее да оцелее, Земята ще бъде много различна от тучния, обитаем свят, който е днес. Учените казват, че нашата планета ще загуби атмосферата и океаните си.

Междувременно учени създадоха най-голямата до момента 3D карта на Вселената, която съдържа повече от 6 милиона галактики. Използвайки тази карта, учените успяха да измерят точно колко бързо се е разширявала Вселената в различни моменти в миналото. И резултатите потвърждават, че разширяването на Вселената се ускорява. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон