Възможно ли е една обикновена цитрусова кора да е ключът към запазването на свежестта на храната за по-дълго време? Този въпрос изследват учени от Бразилия на фона на нарастващата загриженост за натрупването на неразградими пластмасови отпадъциq "Science Alert".
Учени от Факултета по химично инженерство към Държавния университет в Кампинас и Института по хранителни технологии в Сао Пауло са разработили опаковка, направена от лимонен, който се съдържа в корите на цитрусовите плодове, и хитозан - вещество, получено от екзоскелетите на ракообразни.
"Фокусирахме се върху лимонена, защото Бразилия е един от най-големите производители на портокали в света (ако не и най-големият), а Сао Пауло е водещият щат в производството на портокали", казва проф. Ронирик Пиоли Виейра, автор на изследването.
Въпреки обещаващите антиоксидантни и антимикробни свойства на лимонена обаче, неговата летливост представлява предизвикателство за приложенията в опаковките на храни. За да се справи с това ограничение, екипът се обръща към производно на лимонена - поли(лимонен), известен със своята стабилност.
"За да решим този проблем, ни хрумна идеята да използваме производно на лимонена, наречено поли(лимонен), което не е летливо или особено нестабилно", обяснява Виейра.
Хитозанът е избран за базов материал поради естествения му произход и защитните му свойства. Изследователите предполагат, че комбинацията ще доведе до получаване на опаковка с превъзходни биоактивни характеристики. Лабораторните тестове включват сравняване на различни съотношения на лимонен и поли(лимонен), смесени с хитозан, предвид присъщата им несъвместимост. Екипът използва полимеризация с помощта на полярно съединение, за да подобри сцеплението на сместа. Анализът на получените материали показа благоприятни резултати.
"Опаковките с добавка от поли(лимонен) превъзхождаха тези с лимонен, особено по отношение на антиоксидантната активност, която беше около два пъти по-силна", съобщава Виейра.
Освен силния си антиоксидантен капацитет, материалът показва потенциал и като блокер на ултравиолетовата радиация. Въпреки обещаващите резултати тези опаковки не са готови за търговския пазар. Остават предизвикателства, свързани с увеличаването на мащаба на производството на пластмаса на основата на хитозан и оптимизирането на производствения процес на поли(лимонен).
"Нашата група работи по този въпрос. Опитваме се да демонстрираме многофункционалността на тази добавка, чийто произход е от възобновяеми източници", казва Виейра, като добавя, че проучва и приложенията на поли(лимонена) в други области като биомедицината. /БГНЕС