Учени от Южна Корея са разработили нов вид устойчива хибридна храна, комбинираща клетки от ориз и говеждо месо, която според тях може да помогне за решаване на продоволствените кризи и да отбележи напредък в борбата с изменението на климата, предаде АФП.
Новият ориз е отгледан в лаборатория от изследователи от университета Йонсей в Сеул и съдържа мускулни и мастни клетки от говеждо месо.
Резултатът прилича на розов ориз, който според екипа би могъл да предложи по-евтина и по-екологична алтернатива на месото, с по-малък въглероден отпечатък.
"Представете си, че получаваме всички хранителни вещества, от които се нуждаем, от протеинов ориз, отгледан върху клетки", казва съавторът на изследването Парк Со-хьон.
"Оризът вече има високо ниво на хранителни вещества, но добавянето на клетки от селскостопански животни може да го увеличи още повече", каза тя в прессъобщение, когато изследването се появи в списание Matter.
Оризовите зърна са покрити с рибен желатин, за да се помогне на говеждите клетки да се залепят за тях, след което са култивирани в продължение на 11 дни.
Според изследователския екип, в сравнение с обикновения ориз, крайният продукт е съдържал 8 % повече протеини и 7 % повече мазнини, като същевременно е бил по-твърд и по-крехък от естествените зърна.
Последната версия, разработена в лабораторията, има значително по-нисък въглероден отпечатък от месото, тъй като не изисква отглеждането на животни, за което се изразходват "много ресурси и вода и се отделят много парникови газове", заяви Парк.
Според прессъобщението за всеки 100 грама произведен протеин хибридният ориз отделя по-малко от 6,27 кг въглероден диоксид, което е осем пъти по-малко от производството на говеждо месо.
Ако бъде пуснат в търговската мрежа, този хибриден ориз ще бъде много по-евтин вариант за потребителите в Южна Корея, с приблизителна продажна цена от около 2,23 долара за килограм, в сравнение с говеждото месо за около 15 долара.
Екипът планира да направи допълнителни подобрения на този нов ориз, преди той да бъде пуснат на пазара, така че клетките да се развиват по-добре в зърната, което да увеличи хранителната му стойност.
"Сега виждам цял свят от възможности за тази хибридна храна. Един ден той би могъл да осигури продоволствена помощ в случай на глад, да бъде включен във военна дажба или дори да изхранва астронавти", заключи Парк. /БГНЕС