Учени: Европа е обхваната от „топлинен стрес“

Изпепеляващото време е причинило на Европа повече дни на "екстремен топлинен стрес", отколкото учените някога са виждали.

Според службата на ЕС за наблюдение на Земята "Коперник" и Световната метеорологична организация (СМО) през миналата година температурите в Европа са достигнали най-високото или второто най-високо ниво, регистрирано някога.

Европейците страдат от безпрецедентните горещини през деня и са стресирани от неприятната топлина през нощта. За две десетилетия смъртността от горещините в Европа се е увеличила с 30 %, се посочва в съвместния доклад на двете организации "Състоянието на климата".

"Цената на действията в областта на климата може да изглежда висока", заяви генералният секретар на СМО Селесте Сауло, "но цената на бездействието е много по-висока".

Докладът констатира, че температурите в цяла Европа са били над средните за 11 месеца през 2023 г., включително най-топлият септември от началото на записите.

Горещото и сухо време е подхранило големи пожари, които са опустошили села и са изхвърлили дим, който е задушил далечни градове. Пожарите, с които се бореха пожарникарите, бяха особено силни в засегнатите от суша южни страни като Португалия, Испания и Италия.

Според доклада Гърция е пострадала от най-големия горски пожар, регистриран в ЕС, който е изпепелил 96 000 хектара земя.

Проливните дъждове доведоха и до смъртоносни наводнения. Според доклада през 2023 г. Европа е била с около 7% по-влажна от средната стойност за последните три десетилетия, а една трета от речната мрежа е преминала прага на "високи" наводнения. Една шеста от тях достигат "тежки" нива.

"През 2023 г. Европа стана свидетел на най-големия горски пожар, регистриран някога в една от най-влажните години, на тежки морски горещини и на широко разпространени опустошителни наводнения", заяви Карло Буонтемпо, директор на службата за климатични промени "Коперник".

"Температурите продължават да се увеличават, което прави нашите данни още по-важни за подготовката за въздействието на изменението на климата."

Ролята на глобалното затопляне за все по-силните валежи не винаги е ясна. По-топлият въздух може да задържи повече влага, което дава възможност за по-екстремни бури, но сложните климатични промени означават, че водата не винаги е на разположение за валежи.

Но при горещите вълни връзката е много по-силна. В доклада не се посочват данни за броя на смъртните случаи от горещините през 2023 г., но учените са определили броя на жертвите през 2022 г. на 70 000 допълнителни смъртни случая.

Броят на свързаните с горещините смъртни случаи през 2023 г. вероятно ще бъде по-висок, казва Фридерике Ото, климатолог от Imperial College London. "За много от тези смъртни случаи допълнителната топлина, причинена от емисиите на изкопаеми горива, би била разликата между живота и смъртта".

Докладът идва две седмици след като Европейският съд по правата на човека постанови, че слабата политика на Швейцария в областта на климата нарушава човешките права на група възрастни жени, които са по-склонни да умират от горещините.

Решението прави всички европейски правителства уязвими за съдебни дела, които ги принуждават да приемат политики, които да не позволят нагряването на планетата с 1,5C (2,7F) над прединдустриалните нива до края на века.

Ана Ракел Нунес, доцент по здравеопазване и околна среда в Университета в Уоруик, заяви, че спешните действия за защита на здравето и включването му в политиката за климата са "наложителни".

"Всичко останало ще бъде отказ на бъдещите поколения от защитата и предвиждането, които заслужават", каза тя./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон