Турските власти се опасяват от нов опит за преврат срещу Ердоган

Министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая изрази опасения от нов опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция.

Неотдавна трима високопоставени полицейски служители, включително заместник-началникът на полицията в столицата Анкара, бяха отстранени от длъжност в рамките на разследването на заговор срещу правителството.

Според Йерликая действията им приличат на "заговора на Гюленистката терористична група (FETÖ) от 2016 г., организиран от Фетхуллах Гюлен."

"Ще унищожим всички заговори и капани срещу президента и правителството", каза вътрешният министър.

По-рано председателят на турската Партия на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели, съюзник на управляващата Партия на справедливостта и развитието, обяви, че се опасява от подготовка на нов преврат в страната.

Лидерът на националистите твърди, че някои служители на полицията и съдебната система планират да повторят случилото се през 2016 г. При неуспешния опит за преврат загинаха над 200 души, а стотици бяха ранени.

На 14 май президентът Ердоган проведе среща с ръководителя на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Ибрахим Калън и министъра на правосъдието Йълмаз Тунч. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон