Тошко Йорданов при Радев: ИТН ще предложи експертен кабинет с третия мандат

Той коментира, че легитимацията на партиите е почти никаква, именно затова предлагат експертен кабинет с третия мандат.

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Най-разумният практичен и верен ход е, ако дадете третия мандат на "Има такъв народ", да се пристъпи към разработване на програма.

В президентските държави няма политически кризи.

Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Заедно с Тошко Йорданов, на "Дондуков" 2 дойдоха заместник-председателят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов и депутатите Александър Вълчев и Драгомир Петров.

"Вие сами усещане как ниската избирателна активност представя редица предизвикателства пред политическата система, а най-големият проблем е, ме постави под въпрос легитимността на държавните институции", каза държавният глава Румен Радев.

Президентът посочи, че още преди да започнат консултациите с първата политическа сила от ИТН повдигнаха темата за третия мандат. Той припомни предложението на ГЕРБ за правителство на малцинството и предложението на "Възраждане" за "антиГЕРБ-ДПС" правителство.

"Как изобщо вие гледате на този отход на българските избиратели от урните и на всички тези варианти, които изброих, и какво предлагате", попита Радев.

Тошко Йорданов определи като ужасяваща ниската избирателна активност. "Причина за отлива са политиците, не българските граждани", категоричен е той.

По думите му експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. "Най-разумният практичен и верен ход е, ако дадете третия мандат на "Има такъв народ", парламентът да пристъпи към разработване на програма", смята Йорданов.

По думите му един кабинет, който изпълнява предварително заявена програма и я спазва, и тази програма е публично оповестена преди започването на работа на кабинета, със сигурност ще спечели доверието на хората. "Партии, които я подкрепят, ще си застанат с имената и експертите зад тази програма и ще си носят последствията", поясни той и добави, че така страна ще започне да излиза от икономическата, социалната и демографската кризи.

Председателят на ПГ на ИТН обясни, че биха искали да говорят с всяка една политическа партия, "независимо от личната ни неприязън към определени хора".

"Ако трябва да бъда още по-точен, има и трети вариант – президентска република. Ще припомня, че ние се опитваме да направим референдум по темата. Истината е, че не събрахме достатъчно подписи", добави Йорданов.

Той коментира, че легитимацията на партиите е почти никаква, именно затова предлагат експертен кабинет с третия мандат.

"В държавите с президентско управление няма политически кризи от типа, който ние наблюдаваме в момента", констатира Йорданов и подчерта, че в крайна сметка най-добре е да реши българският народ. Според него е напълно вероятно хората да озреят за тази идея.

"Тези, останалите ни колеги в парламента, ако продължат да се държат по същия начин, а не подходят практично, не е невъзможно да се стигне дотам", каза още той. I БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон