СЗО: Тютюневата индустрия зарибява младежите с ново поколение вейп

Young people use single-use vaping products in London, Britain, 30 May 2023.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че тютюневите компании все още активно насочват вниманието си към младите хора чрез социалните медии, спортни и музикални фестивали и нови ароматизирани продукти.

Организацията обвини индустрията, че се опитват да пристрастят новото поколение към никотина.

На фона на все по-строгите регулации, насочени към цигарите, големите тютюневи компании и новите участници на пазара започнаха да предлагат алтернативи за пушене, като например вейпове, които според тях са ориентирани към възрастните пушачи.

В съвместен доклад на СЗО и индустриалния наблюдател STOP се казва, че тези продукти често се предлагат на пазара на младежи, че дизайнът им и плодовите им аромати привличат децата и че в много страни младите хора са по-склонни да ги употребяват, отколкото възрастните.

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО, отхвърли твърдението на индустрията, че работи за намаляване на вредата от тютюнопушенето. "Нечестно е да се говори за намаляване на вредите, когато тези изделия се продават на деца", посочва той в доклада.

Все по-строгата позиция на СЗО по отношение на по-новите никотинови продукти е следствие от рязкото увеличаване на броя на младите хора, които ги използват в няколко държави.

СЗО посочи ароматизаторите като един от факторите за това увеличение. От индустрията твърдят, че ароматите са важен инструмент за насърчаване на възрастните да се откажат от пушенето./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон