Светослав Крумов: Шансът да има фалшив Ozempic в България е минимален

Световната здравна организация (СЗО) тези дни издаде предупреждение за фалшиви версии на лекарството за диабет тип 2 Ozempic.

Българският гражданин може да е спокоен, че продуктът Оzempic не е фалшив. Това заяви пред БГНЕС фармацевтът Светослав Крумов, главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

БГНЕС припромня, че Световната здравна организация (СЗО) тези дни издаде предупреждение за фалшиви версии на лекарството за диабет тип 2 Ozempic. Поради неговото голямо търсене, тъй като това лекарство неправомерно се използва и за отслабване, недостигът му в световен мащаб е довел до появата на фалшиви продукти.

„В България Оzempic се изписва и предоставя само и единствено по електронна рецепта, което означава, че може да се изпълни само в аптека, тоест в законната верига на доставка. В този смисъл рисковете за попадане на фалшив Ozempic в законовата верига за доставка производител-търговец-аптека са минимални, тъй като функционира системата на Българската организация за верификация на лекарствата“, обясни Крумов.

За момента до нас информация за фалшифициране не е достигала, а и Българската организация за верификация респективно Изпълнителна агенция по лекарствата не са излизали с информация за установяване на фалшив лекарствен продукт Ozempic. Пак казвам, че, ако е закупен по всички правила и отпуснат в аптека, гарантирано няма как да бъде фалшифициран, а пък, ако пациент се е сдобил с него по нерегламентиран начин през интернет или през преносна търговия, това рядко може да бъде установено от институциите, добави той.

Както бе споменато по-горе лекарството помага за отслабване и това е сред основните причини за неговото фалшифициране. Общите наблюдения показват, че в България този продукт също се използва доста често и за отслабване, тоест това е негов паралелен фармакологичен ефект и бива изписван включително и за редуциране на телесното тегло.

„Тук е важно да кажем обаче, че заключението как ще се употребява Ozempic е на лекаря, който го предписва и е много важно да се обърне внимание, че е абсолютно нарушение изписването на лекарствен продукт извън установената му употреба, описана в кратката характеристика на продукта, за което лекарите също носят отговорност. Решението по какъв начин ще го изпишат зависи изцяло от лекуващите лекари, предупреди главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов. І БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон