Столтенберг критикува китайското отсъствие от конференцията за мир в Швейцария

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг критикува Китай за бойкота на украинската мирна конференция в Швейцария този месец.

В подкаст интервю за германската регионална обществена телевизия NDR Столтенберг каза, че е жалко, че Китай е решил да не участва.

Швейцария покани около 160 държави на събитието, което ще се проведе на 15 и 16 юни, за да обсъдят възможните начини за постигане на траен мир в Украйна.

Пекин обяви миналата седмица, че няма да участва.

Говорителят на външното министерство Мао Нин каза, че има значителна разлика между организацията на конференцията и очакванията на Китай, както и общите очаквания на международната общност.

Столтенберг посочи, че отказът от страна на Китай не е изненадващ. Той обясни, че Китай не само не е осъдил инвазията, а президентът Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин са подписали споразумение точно преди руското нахлуване, като си обещават взаимно неограничено партньорство.

Столтенберг посочи, че от началото на инвазията Китай продава на Москва модерни технологии, микроелектроника и друго оборудване, за да подкрепи военната икономика на Русия, позволявайки ѝ да продължи войната си срещу Украйна. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон