Столтенберг: Целта на НАТО е да предотврати войната, не да воюва

Основната цел на НАТО не е да воюва, а да предотврати войната. Силни сме, защото сме обединени.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София, предаде репортер на БГНЕС.

„НАТО е най-силният и успешен съюз в историята, защото ни обединява, помага ни да се развиваме и адаптираме, когато светът се променя. Днес живеем в опасен свят и трябва да отговорим на това“, каза Столтенберг.

Той подчерта, че основната цел на НАТО не е да воюва, а да предотврати войната.

„Атаката срещу един е атака срещу всички“, предупреди генералният секретар.

Столтенберг приветства делегацията на най-новия член на Алианса - Швеция.

Генералният секретар отбеляза, че Русия използва агресия и сила срещу Украйна, Грузия и Молдова.

Йенс Столтенберг осъди подкрепата на Китай за Русия със стоки с двойна употреба - гражданска и военна.

Той порица и ролята на Северна Корея, която доставя хиляди артилерийски снаряди за руската армия.

Във връзка с казаното, Столтенберг призова за затвърждаване на партньорството между НАТО и демокрациите в Азиатско-тихоокеанския регион.

Той подчерта, че НАТО ще покаже решимост на Срещата на върха на Алианса във Вашингтон като демонстрира стъпки към придобиване на повече сили и способности.

„Нещата вътре в съюза се подобряват. 18 държави инвестират повече от 2% от БВП за отбрана. През 2014, когато поехме ангажимент за повече инвестиции - 2% от БВП, само три държави го направиха. Тази година още през февруари бяха 18, а след това се присъедини Швеция и станаха 19. Очаквам минимум две трети от съюзниците да изразходват 2% от БВП до срещата във Вашингтон“, посочи Столтенберг.

Другата ключова тема във Вашингтон ще бъде Украйна.

„Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ за Украйна - военна, хуманитарна и икономическа. 99% от помощта е предоставена от държавите от НАТО“, каза генералният секретар и уточни, че това е позволило на украинците да освободят 50% от окупираната територия от началото на войната.

Йенс Столтенберг припомни, че през последните месеци Украйна не е получила всичко обещано заради забавянето на 60-те млрд. долара помощ в Конгреса на САЩ и неуспеха на европейската инициатива за 1 млрд. снаряди.

„Тези несъответствия и забавяния във военната подкрепа имат въздействие на място“, подчерта той. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон