Шчерба: Войната в Украйна е в критична фаза

Шчерба изрази надежда, че след Швеция и Финландия в един момент съюзниците ще приветстват и Украйна като нов член.

Ние сме с Украйна до момента, когато тя извоюва победата и след това.

Трябва да изоставим изкуствените червени линии. Европа е под обсада от Путин.

Това заяви председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба на пролетната сесия в София, предаде репортер на БГНЕС.

"Нашата среща се случва в критичен момент. Трябва да изправим глава и да ускорим нашата помощ за Украйна. Европа е под обсада от Путин и неговите диктатори приятели", каза Шчерба и добави, че тази година е изключителна важна и по друг повод - 75 години от създаването на НАТО и 25 от членството на България.

"Посланието е ясно. Ние сме с Украйна до момента, когато тя извоюва победата и след това. Трябва да изоставим изкуствените червени линии. Украинците трябва да получат онова, от което имат нужда", заяви той и продължи: "На второ място, сме решени да защитаваме нашите демокрации. Трябва да направим нашите общества по-устойчиви. Сигурността днес не е просто танкове, въоръжения и военни самолети, тя означава сила и издръжливост на демократичните общества", обясни председателят на Асамблеята и депутат в полския парламент".

Шчерба изрази надежда, че след Швеция и Финландия в един момент съюзниците ще приветстват и Украйна като нов член.

Политикът посочи, че Алиансът ще призове НАТО да създаде т.нар. Център за демократична устойчивост.

"НАТО трябва да бъде по-силна откогато и да било, да бъде Алианс на демокрации, да защитава всеки сантиметър от територията на на съюзниците по силата на член 5-ти", заяви Михал Шчерба. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон