Стели Джамбазова: Доброволчеството развива качества за цял живот

Всички да бъдем доброволци, защото доброволчеството развива качества, знания и умения, които са полезни за цял живот. Това заяви за БГНЕС Стели Джамбазова, председател на младежкото БЧК.

XI Национално състезание по първа помощ на Българския младежки Червен кръст се провежда на Националния учебно-логистичен център на БЧК в село Лозен. В състезанието участват общо над 80 доброволци от цялата страна и 20 екипа с участници на възраст между 15 г. и 19 години.

„Нашите екипи ще минат през 20 различни пункта и ще демонстрират своите знания и умения по оказване на първа долекарска помощ, реакция при бедствия, както и първа психологична помощ и психосоциална подкрепа“, обясни Стели Джамбазова.

Тя разказа, че в рамките на състезанието младежите придобиват много и различни умения. „Едно от тях е именно умението за оказване на първа долекарска помощ и как да реагират при различни ситуации. Също така развиват и своята възможност за работа в екип“, уточни Джамбазова.

Едно от нещата, които мотивира младите в БЧК е желанието да помагат и да бъдат в полза на общността. „Колкото и обикновени да са уменията по първа помощ, понякога в критични ситуации те могат да спасят човешки живот“, каза Стели Джамбазова.

Тя заяви, че всички желаещи могат да се обърнат към центровете на БЧК във всички 28 области в страната: „Да се обърнат и да кажат, че искат да станат доброволци. Нямаме изисквания. Единственото изискване, за да станат част от младежкото БЧК, е да имат навършени 14 години“.

Младежкото БЧК работи в няколко основни направления. Първото и най-разпознаваемо е оказването на първа помощ, а също така по здравни теми, помощ за уязвими групи, разпространяване на култура на хуманност и толерантност.

Главни съдии на събитието са д-р Благомир Здравков, Изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ и д-р Десислава Кателиева, Председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

„Най-хубавото е, че тук са деца, които са се обучавали през годината и сега са на състезание, за да оказват първа домедицинска помощ. Това е изключително важно и полезно в спешната медицина, защото никъде по света линейките не пристигат веднага. Ролята на свидетел е изключително важна. Когато видиш един млад човек, който знае как да подходи към травматичен пациент или пациент с животозастрашаващо състояние, да видиш един млад човек, който може да спасява живот наистина, прави сърдечен масаж и обдишва човека, това за спешния медик е една надежда, че ще можем да спасим повече човешки животи“, заяви д-р Кателиева. Тя искрено се надява част от участниците в състезанието да се присъединят и да им станат колеги в спешната помощ, която имат глад в момента за млади хора. Своите преки впечатление за участниците, тя сподели: това са хора, които знаят какво правят и как да го правят. „Ще ни бъде трудно да изберем сред 20 отбора. Има надежда както за пациентите, така и за спешната помощ в бъдеще, че ще дойдат при нас. Спешната медицина се нуждае от млади хора, тя е интензивна специалност и изисква млади хора с бързи реакции, подготвени. Тук се полагат основите в подготовката на домедицинската помощ. Тук е нещо като люпилня за бъдещи специалисти“, каза д-р Кателиева.

Другият съдия в учението д-р Благомир Здравков заяви, че отборите са отлично подготвени теоретично и практически. „Аз самият съм минал по този път на БЧК и знам какъв ентусиазъм носи този вид обучение. Това е една страхотно обучение, в което те се научават, че винаги могат да спасят човешки живот или да помогнат, което е най-важното“, каза той. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон