Статуята на бог Хермес от Хераклея Синтика край Рупите влезе в световните медии

Статуята на бог Хермес, открита в античния град Хераклея Синтика край Рупите, влезе в световните медии.

CNN и Fox News, вече съобщиха за откритието на екипа на д-р Вагалински, а днес и онлайн изданието на The New York Times помести статия за внушителната статуя.

Българската статуя - която д-р Вагалински смята, че може да изобразява бог Хермес - може да е била погребана в края на четвърти век. Той смята, че е била поставена в канализацията няколко години след 380 г. сл. Хр., годината, в която император Теодосий I обявява християнството за официална религия на Римската империя.

Езичниците в древния град, където е намерена статуята, тогава наречен Хераклея Синтика, може би са искали да защитят своите съкровища от християнско обезобразяване.

БГНЕС припомня, че в сряда служебният министър на културата Найден Тодоров посети на място Хераклея Синтика и информира, че държава ще увеличи финансовата помощ за античния град.

Очаква се още да бъдат предприети законодателни действия, които да решат проблема с частния имот, който се намира на територията на археологическия обект.

Заради големия интерес към статуята на бог Хермес се очаква до края на седмицата тя да бъде преместена в музея в Петрич, където ще бъде достъпна за обществеността. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон