Откритата в Хераклея Синтика цяла статуя ще бъде сканирана с 3D принтер

Изваждането на статуята, планирано за днес, се отлага.

Изваждането на статуята, открита в античния град Хераклея Синтика край Петрич, планирано за днес, се отлага, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Статуята, открита в отходния канал под града на македонските царе, ще бъде сканирана с 3D принтер, за да се видят по-добре кухините ѝ, обясни ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински.

Според него откритието е изключително, статуята е цяла, такива има само в Атина и Лувъра.

"По-добре първо да сканираме, за да не я повредим", обясни проф. Вагалински. На този етап все още не е ясно кой е увековечен на статуята. Те е положена с лице към стената на канала.

Както БГНЕС съобщи в четвъртък екипът на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкна на ценната находка още на третия ден от подновените разкопки край петричкото село Рупите.

Статуята е над човешки ръст, над 2 метра. Тя е изключително запазена и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район.

След като бъде сканирана, статуята ще бъде внимателно преместена в музея на Петрич и след необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители там. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон