Невероятна находка в Хераклея Синтика, разкриха над 2-метрова статуя

Тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите в Хераклея Синтика, а и изобщо на територията на България.

На невероятна находка се натъкна екипът на проф. д-р Людмил Вагалински още на третия ден от подновените разкопки в Хераклея Синтика край петричкото село Рупите, Петричко.

За пръв път археолозите откриват цяла статуя - над човешки ръст в Хераклея Синтика, съобщава медийната платформа Archaeologia Bulgarica.

Мраморната скулптура, която археолозите започнаха да разкриват вчера в Cloaca Maxima (в Големия канал на античния град), се оказа изключително запазена - за разлика от всички останали досега, откривани без главите.

„Над два метра е и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район", коментира ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински.

"Предстои ни още много работа и не искам да прибързвам със заключенията, но отсега мога да кажа, че тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България. Предполагам, че някогашните жители на града са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век, за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официалната религия", коментира още проф. Вагалински.

Статуята ще бъде внимателно преместена в музея на Петрич и след необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители там. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон