Стартира разчистването на терена за детската болница, строежът започва след 7 месеца

Честит празник на българските деца, те трябва да са щастливи и ние да допринасяме за това.

В тази връзка днес разчистваме терена за изграждането на Националната детска болница. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, предаде репортер на БГНЕС.

Днес стартират първите действия по отношение на Националната детска болница в Горна Баня.

Изпълнителният директор на здравната инвестиционна компания за строителството на Националната детска болница Владко Григоров уточни, че след 7 месеца ще започне проектирането и строежа на болницата. “Информирани сме от Техноком, строителната фирма, че има опасни елементи по фасадата и по покривните структури, които трябва да се премахнат. Първоначално започваме с тези действия”, обясни Владко Григоров.

Той коментира, че в пуснал и възлагателно писмо, с което е стартирал изпълнение на спечеления договор за разрушение на сградите намиращи се в близост до строителния обект-детската болница. “Това е необходимо да де извърши преди започване на строителството. С възлагателното писмо даваме и началото на проектирането и строежа на болницата. От тук нататък имаме 7 месеца, в които всичко да се премахне”, подчерта Григоров.

Той добави, че за да се ускори процесът, се работи паралелно. “Работим на терен, но работим и с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Водим разговори, подписахме споразумение с тях и в момента стартирахме втора фаза-доклади и анализи за това каква структура трябва да има Националната детска болница, какви отделния, какъв капацитет, следва техническа спецификация и последното задание от ЕИБ е от какви медицински и немедицински апарати е нужно да се закупят за проекта”, добави изпълнителният директор Владко Григоров.

Служебният здравен министър Галя Кондева заяви, че 6-7 месеца са необходими, за да се стигне до нулево ниво. “Би трябвало в началото на 2025г. да имаме готовност за проектиране и строеж. От 3 до 4 години след това ще са нужни за завършването на Националната детска болница”, обясни Кондева.

Служебният регионален министър Виолета Коритатова добави, че устройствени проблеми с терена няма. “Обещавам от името на МРРБ да бъде създаден бърз и лесен достъп до болницата. Това ще се случи с изграждането на Софийския околовръстен път, там предвиждаме необходимата транспортна връзка до болницата”, обясни Коритарова.

Тя подчерта, че за изграждането на Софийския околовръстен път вече е сформирана работна група между МРРБ и Столична община и се очаква в най-кратки срокове да започне строителството. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон