Специфичното при войнишкия боб е, че се готви за повече хора, нужни са повече материали – пресни зеленчуци, хубав боб, който се готви около 3 часа минимум.
Това каза в интервю за БГНЕС старши сержант Андрей Гуглев от военно формирование 52480.
В Националния военноисторически музей (НВИМ) стотици хора се стекоха на дегустация на традиционната войнишка боб чорба, която сготви именно старши сержант Гуглев, който сподели, че от 25 години се занимава с войсковото хранене.
"Хубаво е бобът да се накисне преди това, за да може по-лесно да се свари“, отбеляза той и добави, че нужните продукти са лук, джоджен, моркови, домати, зелени и червени чушки, както и целина. „С пресни и хубави продукти, става хубав боб“, категоричен е старши сержант Гуглев.
Той подчерта, че най-вече има значение какъв е бобът, защото има такъв, които се вари лесно, но има и боб, който се вари трудно. „Най-важното е бобът, естествено“, заяви старши сержант Гуглев, който беше приготвил за днешното събитие традиционна войнишка боб чорба за 500 души.
„Ние разполагаме сега с нова кухня, която е полева. Тя е от 2004 г. в редовете на Българската армия. Такива има две в Българската армия, които са много хубави, те са със специален агрегат, с две фурни, с котлони, с всичко, което е необходимо. До 500 човека могат да се нахранят. Това е долу-горе един батальон“, обясни още той.
Старши сержант Гуглев допълни, че днес хората идват специално заради боб чорбата. „Мисля, че много им харесва. Ето, и още, и още хора идват. И сигурно вече ще привърши, на приключване е“, посочи той.
Старши сержант Гуглев пожела на всички българи по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия много здраве и късмет. „На всички празнуващи – именици, рожденици, овчари, защото Свети Георги е голям празник, светъл празник, поздравявам всички от все сърце“, заключи той. /БГНЕС