Спасителните операции в наводнената Южна Бразилия продължават

Дъждовете продължават да заливат Южна Бразилия и причиняват нови страдания на жертвите на наводненията.

Досега е потвърдена смъртта на 136 души.

„Много хора виждат дъжда и са травмирани. Видяхме колко уплашени са хората", каза Енио Пости, пожарникар в Порто Алегре, столицата на пострадалия щат Рио Гранде до Сул.

Проливните дъждове миналата седмица предизвикаха преливане на реки в земеделския щат, в резултат на което освен загиналите има 806 ранени и 125 изчезнали, съобщиха от агенцията за гражданска защита.

От над два милиона души, засегнати от наводненията, повече от 537 000 са били принудени да напуснат домовете си, а 81 000 са в приюти.

По данни на Националната конфедерация на общините повече от 92 000 жилища са повредени или разрушени.

Експертите на ООН и бразилското правителство обвиняват за кризата климатичните промени и метеорологичното явление Ел Ниньо.

Очаква се новите валежи да бъдат най-силни днес и утре, а щатските власти предупредиха за риска от по-нататъшно покачване на водите и свлачища, предаде АФП.

„Все още преживяваме извънредна ситуация“, заяви губернаторът на Рио Гранде до Сул Едуардо Лейте във видеоклип в Инстаграм.

На жителите беше казано да стоят далеч от наводнените райони, като опасностите включват и токов удар от съборени електропроводи.

„Бях измокрен. Помогнаха ми и ми дадоха дрехи", разказа 36-годишният Евертон Мачадо, след като е бил спасен с лодка, докато е търсил родителите си. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон