Служебната власт отпуска до 1 млн. лв. за оборудване на медицинския хеликоптер

Средствата ще са за детски кувьоз, за апаратура, която да осигурява непрекъснато подаване на кислород и за планинско спасяване.

“Отпускаме още до 1 млн. лева за оборудване на медицинския хеликоптер “HEMS”. Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев, предаде репортер на БГНЕС.

Главчев посети базата на Гранична полиция на летище Враждебна, където заедно с министъра на здравеопазването и министъра на транспорта видяха отблизо въздушната линейка, която вече извършва реални полети по транспортиране на пострадали граждани.

Премиерът обясни, че се отпускат средства за оборудване за детски кувьоз, за апаратура, която да осигурява непрекъснато подаване на кислород и за планинско спасяване.

Здравният министър д-р Галя Кондева уточни, че система за кислородна терапия от хеликоптера до линейката е нужна и със средствата тя ще бъде предоставена.

Служебният транспортен министър Георги Гвоздейков припомни, че вече мисията HEMS включва и планинско спасяване, а за него трябва лебедка.

"Ще предприемем всички действия за закупуване на лебедка, но трябва да извървим целия процес по сертифициране”, обясни министърът.

Той добави, че до средата на октомври ще бъде доставен и вторият медицински хеликоптер.

Емил Нешев, шефът на от Планинската спасителна служба, благодари за подкрепата от страна на службения кабинет и подчерта, че планинското спасяване по въздух е изключително важно за тях и закупуването на лебедка е от съществено значение, защото само с нея хеликоптерът ще може да каца на труднопроходими места. Нешев увери, че Планинската спасителна служба разполага с достатъчно доброволци. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон