Случаите на рак, причинен от тютюнопушене, са се удвоили през последните 20 години

Според благотворителна организация случаите на рак, причинен от тютюнопушенето, са рекордно високи - всеки ден се диагностицират по 160 нови случая. Анализът на Cancer Research UK показва, че от 2003 г. насам случаите на рак, свързан с тютюнопушенето, са се увеличили със 17 %, като най-значително е увеличението при рака на черния дроб, гърлото и бъбреците - те са се удвоили през последните 2 десетилетия.

През 2003 г. е имало 49 325 случая на всички видове рак, свързани с тютюнопушенето, като през 2013 г. те са се увеличили до 56 091, а през миналата година са достигнали 57 555. Само за рака на черния дроб случаите, свързани с тютюнопушенето, са се увеличили от 711 през 2003 г. на 1630 през миналата година, а ракът на бъбреците е нараснал от 1215 през 2003 г. на 2151 през миналата година.
Случаите на рак на гърлото също са се увеличили от 619 на 1261 за същия период. Въпреки намаляването на броя на пушачите в Обединеното кралство, нарастващото население означава, че в страната все още има приблизително 6,4 милиона пушачи.
Последната обобщена информация включва и случаи на рак на гърдата, след като Cancer Research UK изрази увереност в научните изследвания, доказващи влиянието на тютюнопушенето върху риска от това заболяване. Анализът показва, че тютюнопушенето е свързано с около 2 200 случая на рак на гърдата годишно в Обединеното кралство.
Известно е, че тютюнът причинява 16 различни вида рак, като само ракът на белия дроб води до 33 000 случая годишно. Cancer Research UK настоява правителството да внесе отново законопроекта за тютюна и изпаренията.
Предложеното законодателство, което имаше за цел да забрани продажбата на тютюневи изделия на всички, родени след януари 2009 г., беше отложено при обявяването на общите избори. Д-р Иън Уокър от Cancer Research UK изрази своята загриженост: 
"В момента всеки час в Обединеното кралство се диагностицират 6 души с рак, причинен от тютюнопушене. Всеки час животът на 6 семейства се променя завинаги от заболяване, което е можело да бъде предотвратено. Тютюнопушенето е уникално токсичен потребителски продукт и няма място в нашето бъдеще“.
"Повишаването на възрастта за продажба на тютюневи изделия ще бъде една от най-големите интервенции в областта на общественото здраве в живата памет, която ще утвърди Обединеното кралство като световен лидер. Изключително важно е този законопроект да бъде внесен отново в кралската реч, да бъде приет и приложен изцяло, така че последиците от тютюнопушенето да останат в учебниците по история", каза Уокър. 
Министърът на здравеопазването Уес Стрийтинг също се включи, като заяви: "Като човек, преживял рак, за мен е личен приоритет да намалим броя на хората, които се разболяват от тази болест. Превенцията е по-добра от лечението. Това правителство ще измести фокуса на здравеопазването от простото лечение на болестта към нейното предотвратяване“.
"Ние се ангажираме да създадем страна без тютюнев дим, така че на следващото поколение никога да не се продават законно цигари. Защитата на бъдещите поколения от вредата на тютюнопушенето ще спаси хиляди животи и ще намали натиска върху Националната здравна служба (НЗС). Изграждайки по-здраво общество, ние ще помогнем за изграждането на здрава икономика", заяви Стрийтинг. 
В строго предупреждение, публикувано в Lancet Oncology, 9 специалисти по онкология заявяват, че НЗС е на ръба на сериозна криза в областта на онкологичните грижи. Те твърдят, че въпреки примамливите "нови решения", като например нови диагностични тестове, които често се обявяват за сребърни куршуми в борбата с рака, тези иновации не са в състояние да решат основните системни проблеми.
Експертите изтъкват широко разпространения недостиг на персонал, който засяга всички сектори на онкологичната работна сила в Обединеното кралство, и призовават за радикални реформи за преодоляване на различията в онкологичните грижи, подобряване на ранното откриване и осигуряване на бързо лечение. Професор Пат Прайс, водеща фигура в кампанията за наваксване на изоставането от рака и председател на британската организация за радиотерапия, не пести думи: 
"Услугите за лечение на рака са в криза. Трагедията е, че това не трябва да е така. Общността на раковоболните знае какво трябва да се направи и как да се направи. Твърде често създателите на политики се фокусират върху един аспект, като диагностиката, но само това не е достатъчно. Ако увеличите диагностицирането, но не лекувате хората навреме, новодиагностицираните пациенти просто ще се окажат в дълги списъци на чакащите. Нуждаем се от бърза диагностика и навременно лечение".
Тя подчерта още, че ракът е сложен и че е необходим стратегически подход: 
"Ракът е сложно заболяване. Но отправната точка за справяне с лошите резултати по отношение на преживяемостта е проста: изгответе план. Отменете решението, взето от предишното правителство, да се откаже от националния план за борба с рака. Всички международни данни показват, че страните с национални планове за борба с рака имат по-добра преживяемост. И се уверете, че планът разполага с подходящи ресурси и гарантира, че ще лекуваме навреме, както и че ще диагностицираме рано", добави професорът. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон