Скок в цените на нефта

Нефтът поскъпна във вторник заради очакванията, че намаляването на доставките на природен газ от Русия за Европа може да насърчи преминаването към суров петрол, въпреки че опасенията за отслабване на търсенето на горива поради очакваното повишаване на лихвените проценти в САЩ ограничиха ръста.

Фючърсите на петрола сорт Брент за септември се повишиха с 45 центадо 105,60 долара за барел (ръстот 0,4%) към 01:12 ч. по Гринуич, след като предишния ден поскъпнаха с 1,9%.

Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през септември се повишиха с 34 цента до 97,04 долара за барел (ръст от 0,4%), след като в понеделник поскъпнаха с 2,1%.

В понеделник Русия затегна газовия си натиск върху Европа, като Газпром заяви, че доставките по газопровода Северен поток 1 за Германия ще намалеят до едва 20% от капацитета.

Намаляването на доставките от страна на Русия ще доведе до невъзможност страните да изпълнят целите си за попълване на хранилищата за природен газ преди зимния период на търсене. Германия, най-голямата икономика в Европа, е изправена пред евентуално нормиране на газа за промишлеността, за да поддържа топлината на гражданите си през зимните месеци.

"По-високите цени на природния газ, предизвикани от свиването на доставките от Русия, могат да доведат до допълнително преминаване от газ към суров петрол и да подкрепят цените на нефта", заяви Хироюки Кикукава, генерален мениджър на отдела за проучвания в Nissan Securities.

"Но надлъгването между опасенията за отслабване на търсенето поради забавянето на икономическия растеж на фона на повишаващите се лихвени проценти в САЩ и страховете от риск за предлагането заради продължителния руско-украински конфликт вероятно ще продължи още известно време", каза той, като прогнозира, че WTI ще остане в търговския диапазон около 100 долара за барел.

Широко разпространено е очакването, че централната банка на САЩ ще повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта при приключването на политическото си заседание в сряда. Подобно повишение на практика би прекратило подкрепата за икономиката от времето на пандемията.

Разликата между Брент и WTI се увеличи до нива, невиждани от юни 2019 г. насам, тъй като намаляването на търсенето на бензин в САЩ натежа върху американския суров петрол, докато ограниченото предлагане подкрепя международния бенчмарк Брент. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон