Синът на Чарли Чаплин Юджийн представя лично „Чаплин пианисимо“ в България

Юджийн Чаплин ще води публиката по пътя на великия си баща и ще припомни лични спомени и анекдоти, свързани с кинематографичното му наследство.

За първи път в България концертът-спектакъл „Чаплин пианисимо“, посветен на живота и творчеството на великия Чарли Чаплин ще бъде представен в София - днес в зала „България“, на 12 юни в Драматичен театър Пловдив и на 15 юни във Варна във „Фестивален Комплекс“, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Спектакълът се изпълнява под формата на транскрибирана сюита, представяйки живота на Чаплин, с два рояла, мултимедия и специални декори. В него звучи музика от филми като „Модерни времена“, „Великият диктатор“, „Хлапето“, „Златна треска“ и „Светлините на рампата“.

Петото дете на великия артист Юджийн Чаплин пристига в България заедно със световно известният композитор Жан-Паскал Бейнтус и пианиста от Националната висша консерватория „de Musique de Paris“ Силвен Моризе. Тримата ще разкажат живота и творчеството на Чаплин чрез музиката му. Юджийн Чаплин ще води публиката по пътя на великия си баща и ще припомни лични спомени и анекдоти, свързани с кинематографичното му наследство.

БГНЕС се срещна с този изключителен човек и наследник на най-великия комик на всички времена, както пише енциклопедия „Британика“. Ето какво сподели Юджийн Чаплин пред Милен Стаматов:

БГНЕС: Господин Чаплин, за мен е истинско удоволствие да сте в България. И много Ви благодаря, че се съгласихте за това интервю за агенция БГНEС.

Юджийн Чаплин: Вижте, аз също съм много щастлив!

БГНЕС: Радвам се да го чуя. Така че добре дошли в България.

Юджийн Чаплин: Благодаря ви!

БГНЕС: За първи път ли сте тук в страната?

Юджийн Чаплин: Да, за първи път в България.

БГНЕС: Какви бяха очакванията ви преди да дойдете в България? Имахте ли някакви? Имахте ли такива?

Юджийн Чаплин: Не, не знаех много за нея. Освен за българската музика, знаех малко. Българска традиционна музика. Знаех малко. И разбира се, това е всичко. Знаете ли, работех в цирка. Там има много български артисти. Така че чрез тях се запознах с много приятни хора.

БГНЕС: "Чаплин Пианисимо" всъщност е това, което ви води тук. Как ви хрумна идеята да го създадете?

Юджийн Чаплин: Идеята е на Жан Паскал Матиус, който е един от пианистите - по време на пандемията се обади и каза: „Слушай, искам да направя аранжименти на музика на Чаплин за две пиана! Как мога да го направя? Мога ли да го направя първо?“ Казах, че да. Няма проблем. И след това, говорейки с него, казах: "Слушай, ако правиш това, просто ще бъде скучен концерт. Имаш само фенове на Чаплин които ще дойдат и ще го видят, но няма да научат нищо повече за него. Така че защо да не ме поканите, ако искате, между това да разказвам истории?" Така че това е цяла концепция за - да, музика. Това е музиката на Чаплин. Но нека разкажем и за... И малко за живота му. Да разкажем за неговия начин на работа и също така, какъв е бил като баща докато е работил от вкъщи. И това е всичко. Идеята се появи така и ние я осъществихме. Играхме я два пъти в Швейцария, веднъж в Атина. А сега и тук, в България, ще бъде интересно!

БГНЕС: Мисля, че ще се изненадате от приема! В България хората обичат Чарли Чаплин! И Малкия скитник! Но нека ви попитам - защо "Пианисимо", думата означава "тихо свирене", поне такава е дефиницията. Като се има предвид, от това, което знаем, животът на баща ви понякога е бил доста бурен, нали?

Юджийн Чаплин: Е, "Пианисимо" е, защото се опитваме да намерим дума, която да обясни че това са две пиана, които свирят музиката на Чаплин! И след това казваме: „О, това е "музиката на Чарли Чаплин, изпълнявана от две пиана" - беше твърде дълго.

БГНЕС: Да!

Юджийн Чаплин: "Пиано" - може да бъде. Но това са две пиана! Така че "пианисимо" звучи италиански! И звучи: "E, pianissimo!" Хубаво, разбирате ли?

БГНЕС: Всъщност звучи много музикално. Да, много запомнящо се! Чарли Чаплин е широко смятан за може би най-великия - не може би - "най-великият комик на екрана и една от най-важните фигури в историята на киното". Това е написано в Британика! Това е цитат! Целият свят е съгласен с това в продължение на повече от 100 години и историята го потвърждава, като тя е най-големият съдник за това. Колко трудно е... Колко трудно е всъщност да бъдеш син на баща си?

Юджийн Чаплин: Винаги казвам, че винаги си син на някого. Това е важното. Можеш да се гордееш с него или да не се гордееш с него. Разбира се, аз много се гордея с него! Това е вярно. Може да е трудно, защото стандартът му е толкова висок. Затова не се опитвам да се доказвам, че съм по-добър от него. Бих искал, но не мисля, че това е възможно или не бих могъл да го направя. Затова просто се опитвам да бъда себе си. И така ми се получава по-добре, защото мога да говоря свободно за него.

БГНЕС: Разкрийте малко, само малко от тайната, свързана с, всъщност спектакъла, свързана с представлението, на което зрителите в България ще станат свидетели в продължение на три дни. Музиката и... цялото, как да кажа, усещане за филмите, които той правил толкова много години, които абсолютно се предават от поколение на поколение. Какво свързва тези неща?

Юджийн Чаплин: Говорим за това как са започнали филмите и, знаете, като например, говорим за "Хлапето" като пример и това, което според мен е много забавно. И аз го казвам на сцената. Казвам - хлапето беше изиграно от Джеки Куган и по онова време той беше наистина сладко малко дете. Той имаше кариера, която продължи и след това, първо като дете-звезда, защото беше толкова известен заради "Хлапето". Но след това той игра с Елвис Пресли. Играл е с най-различни известни актьори. Но това, с което стана наистина известен по-късно в живота си - стана известен с ролята на чичо Фестър в "Семейство Адамс"!

БГНЕС: Точно така! Абсолютно!

Юджийн Чаплин: Така че това е другата крайност. Сладкото малко дете се превръща в голямо чудовище!

БГНЕС: ...и изведнъж - чичо Фестър!

Юджийн Чаплин: Чичо Фестър! Това е доста смешно.

БГНЕС: Да. Всъщност никога не съм правил тази връзка. А трябваше. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон