Шолц настоява Европа да увеличи помощта за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц призова Европа да увеличи военната си помощ за Украйна, по-специално системите за противовъздушна отбран, предаде АФП.

 

Русия атакува повече от 30 града и села в североизточната част на Харковска област в Украйна, след като миналата седмица започна изненадваща сухопътна офанзива по границата, докато Киев се бори със забавянето на западната помощ.

 

Германия обяви, че ще изпрати трета система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна през април - решение, което Шолц заяви, че е трудно, тъй като те не разполагат с много от системите.

 

"Но беше важно да го направим и се надяваме, че някои други европейски страни могат да го последват", каза той по време на среща на върха по въпросите на сигурността и конкурентоспособността в Швеция с министър-председателите на петте скандинавски страни.

 

Украйна се нуждае от "много боеприпаси, артилерийски танкове и противовъздушна отбрана, и особено от Patriot и системата Iris-T от Германия, които ще бъдат най-полезни", каза Шолц.

 

"Ние ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта той.

 

Датският министър-председател Мете Фредериксен, чиято страна също е основен донор на Украйна, повтори призива на Шолц.

 

"Основната причина за загубите в Украйна в момента е липсата на противовъздушна отбрана, а ние разполагаме с такива системи. Така че, ако имаме само едно желание... то трябва да бъде да доставим системи за противовъздушна отбрана възможно най-бързо", каза тя.

 

"Трябва да ускорим, трябва да увеличим мащабите в краткосрочна перспектива", каза тя.

 

Украйна "не може да спечели сама... трябва да го направи с оборудване от нас".

 

Скандинавските страни и Германия са сред най-големите донори на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

 

Берлин е вторият по големина донор в света за Украйна, като досега е предоставил 14,5 млрд. евро, според данни на Института в Кил. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон