Шестима ранени при надбягване с бик в Испания

Шестима души са пострадали по време на традиционния ежегоден фестивал за надбягване с бикове Сан Фермин в Испания. Един от участниците е бил намушкан, а петима са получили натъртвания, съобщиха източници на местните власти.

37-годишен испанец се е отървал с леки наранявания, съобщиха официални лица, цитирани от АФП.

На 7 юли завесата на деветдневните празненства се вдигна, като хиляди празнуващи, облечени в бели дрехи и червени шалове, изпълниха главния площад на града за "чупиназо" - фойерверка, която дава началото на събитието, датиращо от Средновековието.

Бягането става световноизвестно, след като е увековечено от американския писател Ърнест Хемингуей в романа му "Слънцето също изгрява" през 1926 г.

Празникът включва концерти, религиозни процесии и голямо количество вино.

Всеки ден в 8:00 ч. сутринта стотици участници се впускат в опасно състезание на 850 метра, като се стремят да избягат на или поне да избегнат шест тежки бика по тесните улички в центъра на града.

По време на напрегнатото надбягване с биковете, което продължава по-малко от три минути, състезателите се опитват да се доближат максимално до животните, за да стигнат до арената в Памплона, където следобед се провеждат бикоборствата.

В тазгодишното издание денят на Сан Фермин се пада в неделя, което позволява по-голямо присъствие, отколкото когато денят на светеца се пада в делничен ден.

Всеки, който е навършил 18 години, може да участва.

Всяка година десетки хора се раняват, въпреки че повечето от тях са в резултат на падания или стъпквания от животните. От 1911 г. досега са регистрирани и 16 смъртни случая, като последният е от 2009 г. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон