Сеул ще възобнови пропагандните кампании по високоговорители срещу Севера

Южна Корея обяви, че ще възобнови пропагандните си кампании по високоговорители срещу Севера, след като Пхенян отново изпрати балони, пълни с боклук, през границата, предаде АФП.

От южнокорейското президентство заявиха, че „отговорността за ескалацията на напрежението“ е изцяло на Пхенян. 
Северна Корея изпрати повече от 300 балона, пълни с боклук, през границата в нова светкавична акция, започнала на 8 юни.
„Въпреки че мерките, които предприемаме, може да са трудни за понасяне от севернокорейския режим, те ще донесат послания за светлина и надежда на севернокорейските военни и граждани“, добави президентската администрация на Юга.
През последните седмици активисти в Юга пуснаха десетки балони пълни с флашки с K-pop, доларови банкноти и анти-Ким Чен Ун пропаганда на север. Това разгневи Пхенян, който отвърна със същото.
В края на май и началото на юни Пхенян изпрати през границата близо хиляда балона с цигарени угарки и тоалетна хартия, след което прекрати кампанията си. 
На 8 юни градската управа на Сеул, както и служители в съседната провинция Кьонги, изпратиха текстово предупреждение до жителите, в което предупреждаваха за новите балони.
„Анализът показва, че няма вещества, които да са вредни за безопасността, като последната партида балони съдържа отпадъчна хартия и пластмаса“, заявиха от южнокорейската армия.
Военните предупредиха обществеността да стои настрана и да съобщава на властите за всякакви балони. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон