Сериозни промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание на Правната комисия

Депутатите от парламентарната правна комисия заседаваха цяла нощ, за да приемат на второ четене промените в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Заседанието на правната комисия започна вчера в 14.30 ч., като продължи близо 15 часа. Някои от изборните правила бяха променени изцяло.

По време на заседанието правната комисия заличи район „Чужбина”, увеличи броя на необходимите заявления за откриване на секции зад граница и вдигна броя на членовете на Централната избирателна комисия.

Депутатите от комисията с мнозинство решиха да се увеличи броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница от 40 на 100.

С гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС беше върната хартиената бюлетина. Така при гласуване остава възможността правото на глас да се упражнява и електронно, и с хартиена бюлетина.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване.

Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение, но то няма да се записва на електронен носител.

Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене по предложение на "Демократична България", но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите "електронно гласуване".

Мирослав Иванов каза, че с приетите промени протоколите, които секционните избирателни комисии ще попълват стават много дълги и сложни, а това е риск от допускането на още повече грешки.

Според Асен Василев от ПП, с поведението си да подкрепя тези промени БСП торпилира разговорите за правителство с "Продължаваме промяната" при евентуалното връчване на втори проучвателен мандат.

С друго решение, по предложение на "Възраждане" съставът на ЦИК се увеличава от 15 на 25. Мотивът на вносителите е, че така всички парламентарно представени групи ще бъдат пропорционално представени в комисията.

По предложение на ГЕРБ отпадна общественият съвет към ЦИК.

Общественият съвет към ЦИК е създаден през 2014 г. и в него членуват 16 неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели на изборите. Като целта на създаването му е осигуряване на прозрачност, демократичност и честност на изборния процес. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон