САЩ отчитат тревожен ръст на смъртните случаи от рак, предизвикани от консумация на алкохол

Според изследването тези смъртни случаи са се увеличили почти двойно в САЩ - от 12 000 през 1990 г. до над 23 000 през 2021 г.

Ново проучване разкрива тревожно нарастване на броя на смъртните случаи от рак, свързани с алкохола.

Според изследването тези смъртни случаи са се увеличили почти двойно в САЩ - от 12 000 през 1990 г. до над 23 000 през 2021 г. Резултатите, които ще бъдат представени на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго, определят една част от населението като най-застрашена.

Алкохолът е класифициран като канцероген от група 1 от Международната агенция за изследване на рака и е свързан с поне шест вида рак, включително рак на устата, гърлото, хранопровода, черния дроб, дебелото черво и гърдата. Дори умерената консумация на алкохол увеличава риска от рак, което е в разрез с общоприетото схващане, че леката употреба на алкохол е безопасна.

Въпреки доказателствата обществената осведоменост остава ниска. Доклад на Американската асоциация за изследване на рака от 2024 г. установява, че макар над 5 % от всички случаи на рак да са свързани с алкохола, 51 % от американците не знаят за тази връзка.

Докато свързаните с алкохола смъртни случаи от рак сред жените са се увеличили само с 8% през посочения период, при мъжете увеличението е зашеметяващо - 56%, а мъжете на възраст 55 и повече години са най-уязвимата група.

„Не беше изненадващо, че процентът е по-висок при мъжете, но мащабът на разликата беше неочакван“, казва водещият автор д-р Чинмай Джани, главен научен сътрудник по хематология и онкология в Комплексния център по ракови заболявания „Силвестър“ към Университета в Маями, в интервю за „Ен Би Си“.

Изследователите предполагат, че тази разлика между половете може да се дължи на това, че мъжете започват да пият в по-ранна възраст, което позволява дългосрочните канцерогенни ефекти на алкохола да се натрупват с течение на времето.

„Въздействието на алкохола може да не е непосредствено, но с възрастта и продължителната консумация се натрупва неговият потенциал за причиняване на рак“, обяснява Джани.

В светлината на тези данни здравните служители настояват за по-строги предупредителни етикети върху алкохолните напитки и за разширяване на кампаниите за обществено образование.

„Трябва да повишим осведомеността за тази връзка - не само сред обществеността, но и сред медицинската общност“, подчерта докторът. „Хората са добре информирани за тютюнопушенето и рака, но алкохолът често се пренебрегва“. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон