САЩ наложиха санкции на еквадорски наркотрафиканти

САЩ наложиха санкции срещу най-голямата организация за трафик на наркотици в Еквадор, известна като "Лос Лобос".

Вашингтон обвини групата, че "значително" допринася за насилието в страната.

Считаният за дълго време за мирно убежище в Латинска Америка, Еквадор през последните години е свидетел на взрив на насилието. Съперничещи си банди, свързани с мексикански и колумбийски картели, се борят за контрол, предаде АФП.

През май, след рязкото нарастване на насилието, еквадорското правителство обяви извънредно положение в почти една трета от провинциите. Правителството разреши разполагането на войници по улиците за период от 60 дни.

"Наброявайки хиляди членове, "Лос Лобос" се превърна в най-голямата организация за трафик на наркотици в Еквадор и допринася значително за насилието, обхванало страната", заявиха от финансовото министерство на САЩ.

„Групата е замесена в трафик на наркотици, наемни убийства и незаконен добив на злато, а също така е обвинена в убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио през 2023 г.“, допълниха от ведомството.

Санкции са наложени и на лидера на "Лос Лобос" Уилмър Джеовани Чавария Баре, известен още като "Пипо". Последният е обвинен за ръководене на група наемни убийци.

"Както показват действията от днес, ние твърдо подкрепяме Еквадор в усилията му да се бори с трафика на наркотици и да противодейства на заплахата от насилие, свързано с наркотици", заяви финансовият заместник-министърът на САЩ Брайън Нелсън. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон