Скопие и Белград празнуват сръбската окупация в Македония след Балканските войни

Това е първото държавно посещение на чуждестранен политик в Скопие след встъпването в длъжност на македонския премиер Християн Мицкоски.

Сръбският министър на труда Неманя Старович днес е в Северна Македония, за да почете сръбската окупация на Вардарска Македония след Втората балканска война, предаде репортер на БГНЕС.

Това е първото държавно посещение на чуждестранен политик в Скопие след встъпването в длъжност на македонския премиер Християн Мицкоски.

"Ставрович ще ръководи държавна церемония по полагане на венци и отдаване на най-високи държавни и военни отличия по повод 111-ата годишнина от битката при Брегалница на хълма Каленица в Щип", съобщиха властите в Белград.

Цветя ще бъдат положени и в мемориалната костница в село Цер, посветена на загиналите сръбски войници.

Неманя Старович ще положи венец и на мемориала, посветен на сръбския светец и средновековен крал Стефан Дечански в село Долно Караслари край Велес.

БГНЕС припомня, че в периода от 1912 до 1918 г. България участва в три войни, които имат за цел обединението на страната. Две от тях Втората Балканска /1913/ и Първата Световна /1914-1918/ (България се включва през 1915 г.) завършват с две национални катастрофи, защото идеалът за обединение е изгубен. По-голямата част от Македония, нейният Вардарски и Егейски дял, населени с компактно българско население, попадат съответно под сръбско и гръцко владичество. Затворени са българските училища и църкви. Стотици хиляди българи са измъчвани, избити или прогонени и стават бежанци в пределите на свободна България.

Българите дават огромни жертви в борбата със сръбските окупатори на Вардарска Македония. В периода от 1919 до 1934 г. са убити или безследно изчезнали в сръбските затвори 14 820 българи. Над 124 хиляди българи преминават през каторгите и лагерите в тогавашното сръбско-югославско кралство.

През 2016 г. тогавашният президент на Република Македония Георге Иванов и бившият сръбски държавен глава Томислав Николич поднесоха цветя за сръбските войници на връх Каймакчалан. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон