САС даде ход на делото по мерките на Стефан Димитров и Петя Банкова

Софийският апелативен съд (САС) даде ход на делото по мерките на бившия директор на митниците Петя Банкова и на Стефан Димитров, обвинени за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, предаде репортер на БГНЕС.

Бившата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова се представлява от адвокат Аделина Натина и адвокат Людмил Рангелов. Съпругът на Банкова – Делян Тенев, се яви пред съда като неин защитник. А защитник на бизнесмена Стефан Димитров е адвокат Ивайло Найденов. Другият му адвокат – Марио Найденов, не се яви в съда, тъй като има дело в Окръжен съд – Перник.

Адв. Ивайло Найденов заяви, че "това дело е извън пределите на правото, тъй като се коментират предположения". По думите му във временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях, председателят на ДАНС Пламен Тончев е излагал предположения, за да привлече обществено внимание.

Връзката Стефан и Марин Димитрови, подчерта адвокатът, е категорично доказана, тъй като те са баща и син. Той добави, че няма доказателства в посока, че има връзка между Стефан и Марин Димитрови, Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Найденов отхвърли обвиненията, че Стефан Димитров е искал от Банкова да му урежда срещи с началници на митнически пунктове. "Няма такива доказателства", категоричен бе той.

Авокатът на Димитров допълни, че по никакъв начин не се доказва каквато и да била престъпна дейност, още по-малко в присъствието на бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

"Не може да се излагат само хипотези", каза още адвокат Найденов.

Той отбеляза, че Стефан Димитров е подложен на "терор, отделен е сам в помещение, изолиран е".

Адвокатът е категоричен, че Стефан Димитров по никакъв начин нито е кадрувал в МВР, нито в "Митниците", още по-малко да е имал проблеми с контрабандата, да е работен и разработван като контрабандист.

От своя страна обвиняемият Стефан Димитров заяви, че поддържа казаното от своя защитник.

"Никога през живота си нито съм задържан, нито съм погазвал закона", каза още той пред съда.

БГНЕС припомня, че по-рано днес, в неформален разговор пред журналисти, адвокат Аделина Натина заяви, че освен за участие в организирана престъпна група (ОПГ), бившата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова е обвинена и за оказване на принуда – командировала е 18 души на различни длъжности в страната, като някои от тях са били и повишени.

В сряда бившият главен секретар на МВР Живко Коцев излезе от сградата на анатикорупционната комисия с обвинение. Той е привлечен в качеството му на обвиняем за участие в организирана престъпна група, част от която са бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови и задочно - Никола Николов, по прякор Паскал. Освен това му е наложена парична гаранция от 20 хиляди лева. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон