Сънят и алкохола, по време на полет, могат да имат негативни последици за здравето ни

Следващият път, когато пътувате с полет на дълги разстояния, може би трябва да помислите два пъти дали да изпиете едно питие и да подремнете. Според ново проучване това е комбинация, която може да доведе до допълнително натоварване на сърцето ви, съобщи Science alert.

Екип от Института по космическа медицина към Германския аерокосмически център разпределя 40 доброволци между две камери за сън: една с нормално налягане на земната повърхност и една с изкуствено създадено налягане, предназначено да имитира самолет, движещ се на височина 2438 метра.
Знаем, че на тези големи височини, при които кислородът е на изчерпване, нивата на кислород в кръвта започват да спадат - технически известно като хипобарична хипоксия. Новото изследване показа, че алкохола и дрямката по време на полет са опасна комбинация. 
"Това проучване е първото, което изследва комбинираното въздействие на хипобарната хипоксия и алкохола по време на сън. Показваме, че консумацията на алкохол на борда на самолета е подценяван риск за здравето, който може лесно да бъде избегнат", написаха изследователите. 
Имаше общо четири групи: тези, които спяха при нормално налягане с или без да са пили, и тези, които спяха при налягане в кабината с или без да са пили.
Алкохолът, който се дава на участниците, се равнява на два кена бира или две чаши вино. По време на експериментите участниците са били ограничени да спят по четири часа на нощ, вероятно за да имитират преживяването на прекъснат сън по време на полет. 
При нормално налягане средният индивид, консумирал алкохол, имал ниво на кислород в кръвта 94,97 % и сърдечна честота 76,97 удара в минута. Лицата, които не са консумирали алкохол при нормално налягане, са имали ниво на кислород в кръвта 95,88% и 63,74 удара в минута. При намаленото налягане еквивалентните статистики са били 85,32 % кислород в кръвта и 87,73 удара в минута за пиещите и 88,07 % кислород в кръвта и 72,90 удара в минута за непиещите.
Резултатите показват, че при условията в кабината на самолета кислородът в кръвта е бил по-нисък, а сърдечната честота - по-висока, отколкото в контролната група, като тези въздействия са били още по-силни сред употребилите алкохол.
Височината и алкохолът също така са намалили времето, прекарано в дълбок и REM сън, които са важни за качеството на съня. 
Ниското количество кислород в кръвта и високият сърдечен ритъм натоварват допълнително сърдечносъдовата система. 
Проучването е с много малка извадка и всички участници са били млади и здрави хора. Промяната в статистиката при възрастните и по-уязвимите хора може да е още по-изразена, което е нещо, което може да се разгледа в бъдещи изследвания.
Разбира се, изкушаващо е да изпиете една малка чашка и да подремнете, когато заминавате на почивка, но изследователите призовават пътуващите да бъдат по-предпазливи в бъдеще. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон