Съдът прекрати делото за ареста на Нико Тупарев

Софийският апелативен съд прекрати делото за ареста на телевизионния продуцент Нико Тупарев, предаде репортер на БГНЕС.

„Не знам дали решението на съда е очаквано, но е правилно“, подчерта Нико Тупарев след края на заседанието. „Благодарен съм на прокуратурата. Смятам, че всеки един прокурор периодично трябва да минава на някакви изследвания. Единственото мое обяснение за действията на прокурор Франтишек да е болен. Когато правим реалити предаване не можем да допуснем да вкараме в него човек, който е болен, защото това е злоупотреба. Психическото здраве е много важно, защото тези хора решават съдби“, подчерта продуцентът и добави, че няма друго обяснение за ситуацията.

Според него подобен тип действия уронват престижа на прокуратурата и смята, че ако прокурор Франтишек е болен, на него трябва да му се помогне. „Иначе е безобразие. Бил съм на толкова много кастинги и без да съм експерт смятам, че има проблем“, добави той.

По повод и на започнатата проверка от Борислав Сарафов, продуцентът каза: „Всяка една проверка трябва да минава и през психиатър. Ние сме в ръцете на тези хора. Ако прокурор Франтишек прави съзнателно това без да има никакви ментални проблеми, не знам как в тази държава трябва да бъдат наказвани такива хора. Това е безобразие с всеки незащитен. Дано тази проверка не е просто конкретна, а да се влезе и да се мисли каква е философията на тази институция. Отговорността на г-н Сарафов е да има промяна в логиката на този орган“, каза Тупарев. Той даде и конкретен пример с това, че преди започването на делото е стоял редом на пейката заедно с човек, който се е оказал прокурор. На въпроса му каква е историята на прокуратурата, този човек за съжаление не знае. „Той не знае в коя година е създадена, каква е историята и смисълът на този орган. Ако се тръгне от философията и смисъла, нещата много по-лесно се подреждат“, каза продуцентът.

Той се надява, че ще има някаква промяна. „Не заради мен. Никой не може да ми върне здравето на моето семейство. Много е важно всеки един човек да не го е страх. Държавните органи трябва да могат да помагат на обществото, не хората да се страхуват от тях“, категоричен е Нико Тупарев.

Продуцентът, който преди седмица бе освободен без мярка за неотклонение, бе задържан във връзка с разследване за длъжностно присвояване. Обвинението гласи, че Тупарев в качеството си на съдружник на търговско дружество, е присвоил пари в размер на общо 1 441 000 лева.

Нико Тупарев е телевизионен продуцент на едни от най-популярните предавания в българския ефир. Преди няколко седмици от Комисията за защита на конкуренцията обявиха, че образуват срещу Тупарев и негови съдружници дело по сигнал на техен бизнес партньор за отклоняване на печалби от основната продуцентска фирма на Тупарев към други по-малки фирми. От КЗК не са обявили решението си по делото. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон